• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Zdravje v vrtcu v oddelku 10 (oktober 2019)

V mesecu oktobru smo izvedli:

– kulinarična ustvarjanja

Mesečna tema v oddelku 10 je bila jabolko. Otroci so na različne načine spoznavali jabolko (olupek, pečke, pecelj, muha) in jablano (veje, deblo, listi). Spoznavali pa smo tudi hrano pripravljeno iz jabolk oz. pripravljeno z jabolki. V ta namen smo pripravili jabolčno čežano, jabolčni zavitek in sušili jabolka. Otroci so jabolka lupili in rezali, pripravljali jabolčni nadev s cimetom, mazali testo z nadevom, mešali jabolčno čežano in na koncu so se še posladkali. Pečico in indukcijsko ploščo smo imeli v igralnici, tako da so lahko otroci opazovali, kako se peče jabolčni zavitek in kuha jabolčna čežana.

– orientacijski pohod

V oktobru smo izkoristili lepo vreme in se podali na orientacijski pohod, kjer smo iskali skriti zaklad. S strokovno delavko sva izdelali sva majhne kartice in nanj napisale in narisali naloge, ki so jih otroci med potjo reševali. Poslušali smo žuborenje vode, petje ptičk, šumenje listov, lajanje psov. Z bližnjega hriba smo opazovali kraj Vuhred (reko Dravo, cerkev, vrtec, osnovno šolo, vlake…). Ob gozdu smo reševali uganke in peli pesmice o gozdnih živalih (ježek, veverica, medved…). Na koncu poti pa smo našli tudi skriti zaklad in se posladkali z jabolki. Otroci so med pohodom zelo uživali, saj so videli veliko novih stvari in živali (krave, muce, kužke, ptičke, zajčke).

– urejanje okolice

Prišla je teta jesen, ki je pisano obarvala liste, ki so kasneje tudi odpadli. Skupaj z otroki smo se lotili urejati okolico vrtca, natančneje igrišča. Nekateri otroci so liste pometali, drugi so liste dajali v samokolnice ter avtomobile, tretji pa so listje peljali do kompostnika in ga vsuli vanj. Tako smo poskrbeli, da bomo spomladi imeli zemljo s katero bomo lahko uredili korita in zeliščne gredice.

– skrb za čiste zobe in umite roke

V mesecu oktobru smo dobili obisk iz zobozdravstvene ambulante v Radljah ob Dravi. Obiskala sta nas Ljubica Grögl in Jaka Lorenci.

Ga. Grögl se je z otroci pogovorila zakaj si moramo ščetkati zobe in potem na maketi zob pokazala kako se pravilno ščetka. Teorijo ščetkanja smo prenesli tudi v prakso in si skupaj umivali zobe. Ga. Grögl je budno spremljala ščetkanje otrok in jih tudi usmerjala.

Obiskal nas je tudi g. Jaka Lorenci, ki nam je pokazal pravilno umivanje rok. Jaka je otrokom na zelo zanimiv in prijeten način pokazal umivanje rok. Otroci so z veseljem za njim ponavljali.

Sedaj vsakodnevno pridno ščetkamo zobe in si umivamo roke. Pri tem pa smo pozorni na pravilno izvajanje.

Lilijana in Tara