• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

VRT (igralnica 4)

Na naših jedilnikih v vrtcu se pojavlja veliko zelenjave, zato nas je zanimalo, kako iz semena zraste rastlina. Veliko smo se pogovarjali o pomenu rastlin in samooskrbe z njimi in prišli do ideje, da bi lahko tudi sami nekaj pridelali in ob tem spoznavali, kaj rastline potrebujejo za svojo rast in razvoj ter kako vzgojimo nove rastline. Najprej smo si ogledovali različno literaturo in se podučili o vsem, kar moramo vedeti o vrtu. V veliko pomoč nam je bila knjiga Moja velika knjiga o vrtnarjenju (A. van Saan). Nato smo si pripravili načrt, kako bo izgledal naš vrt in kaj bomo nanj posejali in posadili. Na vrtu smo najprej zrahljali zemljo in jo s tem prezračili ter jo tako pripravili za sejanje in sajenje. Pri tem so se otroci igrali z zemljo in raziskovali prst.

Posadili smo sadike paradižnika, paprike, mehke solate, rukole, bučk, zelja, jagod in sadike bazilike, ki smo jo vzgojili sami. Sejali pa smo peteršilj in korenček. Skupaj smo skrbeli za rastline in jih zalivali. Otroci so lahko zelenjavo okušali in uživali pri različnih obrokih. Pri tem so spoznavali, da zdrava hrana ne pride sama v trgovino in na naše krožnike, ampak je treba marsikaj postoriti, preden jo lahko zaužijemo.

Stik z naravo je pomemben za celosten razvoja otroka, dejavnosti na vrtu pa otroka odlično povežejo z naravo in njenim življenjskim ciklom. Bolj kot bo otrok poznal naravo, bolj jo bo znal spoštovati.

Andreja in Špela