• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Umivanje zob v oddelku 10

V tem šolskem letu sva se odločili, da za seznanitev otrok s pravilno higieno zob uporabiva več motivacijskega materiala. Želeli sva, da otroci na zanimiv način osvojijo pravilno tehniko čiščenja zob.

Kako je potekalo?

Najprej smo si v ogledalu  ogledali naše zobe in jih šteli ter tudi poimenovali. Prav tako smo v enciklopediji poiskali fotografije zobovja in se pogovarjali, zakaj nam služijo zobki.

Ker prave makete zob nisva dobili, sva se odločili, da uporabiva igro Play-Doh – Doctor Drill N´Fill, zelo prijazno podjetje Curaprox Slovenija pa nam je darovalo veliko zobno ščetko.

Otroci so bili nad igro Doctor navdušeni, še bolj pa nad tako veliko zobno ščetko. Žal več kot en otrok ni mogel sodelovati in je večkrat nastal prepir, zato sva se odločili, da jim ponudiva še eno igro oz. vajo za pravilno umivanje zob.

Na A3 list sva narisali usta z zobmi in list plastificirali. Nanj sva nato lahko poljubno pobarvali s flomastrom dele, kjer so bili  zobki umazani,otroci pa so jih z različno velikimi zobnimi ščetkami očistili.

Ko so otroci spoznali pravilno tehniko, smo v manjših skupinah pričeli odhajati v umivalnico, kjer so si sami pred ogledalom ščetkali zobe.

Obiskala nas je tudi zobna asistentka, kateri smo pokazali, kaj smo se naučili. Bila je zelo navdušena nad našo pravilno uporabo zobne ščetke in pravilnim ščetkanjem.

Čez čas sva opazili, da je otrokom vztrajnost in zanimanje za ščetkanje zob upadla. Otroci so si kljub najini spodbudi na kratko umili zobe in pospravili ščetke.. To naju je spodbudilo, da sva raziskovali in v spletni trgovini našli aplikacijo podjetja Aquafresch – Čas za ščetkanje. V aplikaciji otroke pozdravi zobna pasta in jih s prijetno pesmijo spodbuja, da si zobe ščetkajo 2minuti. In to je bil ponovni uspeh, saj sva pri otrocih spodbudili novo voljo in vztrajnost do ščetkanja zob.

 

Duška in Anita