• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Zdravje v vrtcu

Objavljamo poročila po posameznih oddelkih za leto 2022/2023, prav tako si lahko vse aktivnosti preberete in ogledate po posameznih igralnicah.

IGRALNICA 1 – SABINA IN NEŽKA

IGRALNICA 2 – ANDREJA IN ŠPELA

IGRALNICA 3 – MOJCA IN LEA

IGRALNICA 4 – TATJANA IN ANITA

IGRALNICA 5 – ANICA IN KARIN

IGRALNICA 7 – BRIGITA, SONJA, DUŠANKA

IGRALNICA 8 – KARMEN IN ROSANDA

IGRALNICA 9 – SONJA IN CVETKA

IGRALNICA 10 – DUŠKA IN URŠA

V letu 2021/2022 so v projektu zdravje v vrtcu sodelovali skoraj vsi oddelki. Aktivnosti v sklopu zdravja v vrtcu lahko spremljate na naši spletni strani, prav tako si lahko preberete poročila posameznih oddelkov.

ODDELEK 1 

ODDELEK 2

ODDELEK 3

ODDELEK 4

ODDELEK 5

ODDELEK 7

ODDELEK 8

ODDELEK 9

ODDELEK 12

ODDELEK 13

V letu 2020/2021 so v projektu Zdravje v vrtcu sodelovali vsi oddelki. Vse aktivnosti lahko spremljate na naši spletni strani.

POROČILA POSAMEZNIH ODDELKOV

oddelek 1 – Petra Grubelnik

oddelek 2 – Tatjana Breznik

oddelek 3 – Andreja Bobovnik

oddelek 4 – Mojca Mošič

oddelek 5 – Anja Vraber

oddelek 7 – Anica Vaukman

oddelek 8 – Karmen Plazl

oddelek 10 – Sonja Gerhold

oddelek 11 – Tara Svetina

oddelek 12 – Duška Langeršek

oddelek 13 – Petra Renat

 

 

Tudi v šolskem letu 2019/2020 bomo sodelovali v projektu “Zdravje v vrtcu”, ki je podprto s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Podobno kot lani, boste tudi letos lahko vse aktivnosti v zvezi s tem spremljali na naši spletni strani.

POROČILA POSAMEZNIH ODDELKOV ZA LETO 2019/2020

oddelek 2 – Katja Pajtler

oddelek 3 -Petra Renat

oddelek 4 – Karmen Šiler in Mojca Mošič

oddelek 5 – Anica Vaukman

oddelek 10-Tara Svetina

oddelek 11-Sonja Gerhold

oddelek 12 – Karin Vajs

POROČILO KOORDINATOR

 

POROČILO ZA LETO 2018/2019

POROČILO 2018_2019

POROČILO Z LETO 2017/2018

KONČNO POROČILO ZA ZDRAVJE V VRTCU ZA ŠOL. LETO 2017_2018

POROČILO Z LETO 2016/2017

POROČANJE – VRTEC RADLJE 2016-2017

POROČILO ZA LETO 2015/16

prijava_porocanje_zdravje_v_vrtcu_obrazec_za_koordinatorje_2015

  1. ZDRAV NAČIN PREHRANJEVANJA V VRTCU 
  • Primerjava prehranjevanja v I. starostnem obdobju v šolskem letu 2014/15 in 2015/16 (18.11.2015 oddelek 2)

Oblikovanje zdravega življenjskega sloga je že v otroštvu izredno pomembno. Tega se zavedamo tudi strokovne delavke v vrtcih in si prizadevamo, da bi čim bolj aktivno uresničevale cilje, ki predstavljajo zdravo življenje otrok.

V lanskem šolskem letu smo imeli v našem oddelku drugačno časovno razporeditev prehranjevanja kot v letošnjem. Čas kosila je bil v lanskem šolskem letu ob 11.30. uri, za tem pa je sledil počitek. Z vidika otrok in naju kot strokovni delavki lahko zapiševa, da je bilo to za to starost otrok prepozno. To sva opazili prav pri otrocih,  saj so skoraj zaspali že med kosilom ali pa že celo v času, ko smo bili zunaj na prostem. Tudi z vidika najinega dela je bil čas za prehranjevanje otrok in samo nego pred počitkom prepozen.

V tem šolskem letu 2015/2016 smo časovno razporeditev prehranjevanja spremenili prav pri najmlajših, in sicer tako v vrtcu Radlje kot v vrtcu Vuhred. Zdaj naš čas v vrtcu poteka veliko bolj sproščeno, umirjeno in zadovoljno. V dopoldanskem času okoli 9.45. ure do 10.30. ure se gibamo na prostem v okolici vrtca in šole ter se nato počasi vrnemo nazaj v igralnico, kjer nas časa sadna malica. Po sadni malici s strokovno delavko poskrbiva za nego posameznega otroka in nato za sam počitek. Otroci zaspijo ob umirjeni glasbi, ob najinem dotiku. Čas kosila pa sledi, ko se otroci zbudijo – to je okoli 13.30. ure. Sva pa s strokovno delavko fleksibilni in čas kosila prilagodiva glede na potrebe otrok – včasih prej, včasih kasneje. In tudi, če kateri otrok še spi, upoštevava njegove potrebe in kosilo kasneje pogrejeva ter mu postreževa.

Za zaključek lahko zapiševa, da sva več kot zadovoljni z novo časovno razporeditvijo prehranjevanja, zadovoljni so tudi starši in kar je najbolj pomembno, naši najmlajši otroci so veliko bolj sproščeni in nasmejani.

Sabina in Maša

  • MEDENI ZAJTRK – 20.11.2015

V petek, 20. 11. 2015 je v vrtcu potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroke 1. starostnega obdobja je ta dan obiskala čebelica Mojca. Posladkali smo se z medom, ki nam ga je prinesla.

Zapisali Maša in Sabina

V Vuhredu smo vse o čebelah izvedeli takoj po odličnem zajtrku.

V Radljah pa so bili z nami na zajtrku gospod župan Alan Bukovnik, gospa direktorica občinske uprave Marjana Švajger, gospod podžupan  Robert Potnik in ravnatelj OŠ Damjan Osrajnik.

  • OD JABOLKA DO MARMELADE (18.11.2015 oddelek 5)

Pri vrtcu imamo jablano, katera nam vsako leto ponuja izvrstna jabolka. Nekaj jih otroci že med igro na prostem pojedo, a še vedno jih ostane dovolj za kakšen priboljšek. Ker je bilo tudi letos jabolk  veliko, so otroci že med pobiranjem začeli razmišljati, kaj vse bi lahko pripravili iz njih. Odgovorov je bilo veliko: naredili bi lahko sok, skuhali kompot,pojedli bi jih za malico, skuhali marmelado… Otroci so jih v umivalnici umili, nato obrisali. Nekaj so jih pojedli, nekaj smo ji posušili, skuhali pa smo tudi marmelado, katero smo porabili za palačinke. Vsak otrok je majhen kozarček marmelade odnesel tudi domov.

Zofka in Anja

  • OTROK PREDSTAVI OTROKOM JEDILNIK (oddelek 1)

V skupini izvajamo službe in ena izmed njih je, da otrok predstavi otrokom  kaj je za malico ali kosilo. O hrani se pogovorimo. Povemo, da je zdrava, da moramo jesti za naše zdravje…le tako bomo zrastli, imeli mišice, se bomo lahko igrali in hodili v vrtec. Naše kuharice pa se zelo trudijo, saj nam vsaki dan skuhajo in pripravijo zdravo malico ter kosilo.

Petra Grubelnik

1

  • OD POBIRANJA OREHOV DO OREHOVIH PIŠKOTOV (oddelek 4)

Jesen nas je bogato obdarila z orehi. Ob vrtcu raste velik oreh in večkrat nas je pot vodila do njega. Izkoristili smo plodove, ki nam jih je ponudila narava. Redno smo pobirali orehe, ki so bili na tleh. Po večkratnem obisku smo imeli orehov že kar zajeten kupček.

Razmišljali smo o tem, kaj z njimi narediti.  Potrebno jih je bilo streti in jim odstraniti luščine. Otroci so uživali pri tem opravilu in se hkrati seznanjali z delom, ki ni več tako vsakdanje.

Pripravljeni so bili za uporabo. Priskrbeli smo si mlinček za orehe in orehe s skupnimi močmi zmleli.

V prednovoletnem času smo pripravili orehovo maso za piškote in piškote izdelali ter spekli v MKC-ju, saj imajo za te dejavnosti primeren prostor. Piškoti so bili zelo dobri.

Tatjana Breznik

  • TAKO PA JE VIDETI, KO NEKAJ SPEČEMO SAMI! (2.2.2016 – ODDELEK 12)

PRIPRAVA SOLATE V ODDELKU 6 (16.2.2016)

Otroci zelo radi pomagajo pri različnih opravilih še posebej pri opravilih, ki potekajo v času malice in kosila. Tako tudi sami zmešajo solato, ki je po pripovedovanju staršev, veliko bolj slastna, kot doma.

Ljuba in Vanja

PRIPRAVA SOLATE (REGRAT) V ODDELKU 5 (30.3.3016)

V našem vrtcu je  spomladi pestro tudi na naših krožnikih. Ker imamo svoj vrt, že v jeseni skupaj z otroki poskrbimo, da posejemo motovilec in zimsko solato, katero lahko že zgodaj spomladi pobiramo. Okolica našega vrtca ima veliko travnate površine, kjer tudi regrata ne manjka. Otroci zelo radi pomagajo pri iskanju in nabiranju prvega regrata in solate na našem vrtu. Kasneje pomagajo pri pranju, rezanju, lupljenju jajc….zelo radi pa solato pojedo, saj lahko s ponosom povedo, da je to solata “iz našega vrta”.

Anja Vrber

PRIPRAVA DOMAČIH REZANCEV V ENOTI VUHRED (11.4.2016 – ODDELKI 9,11 IN 12)

V oddelkih 2. starostnega obdobja smo se lotili izdelave pravih domačih rezancev, poklonili smo jih babicam in dedkom na srečanju , ki je bilo v petek 8. 4. 2016 v dvorani Vuhred.

Franja Pečonik

3. IZVAJANJE DALJŠIH IZLETOV

IZLET PO POTI PROTI ELEKTRARNI VUHRED  (8. 9. 2015 – oddelek 9)

V  torek, 8. 9. 2015, smo odšli na daljši izlet. Ves čas smo hodili ob reki Dravi in železniški progi. Med hojo smo opazovali reko Dravo in ugotovili, da je umazana, da teče in ne stoji pri miru. Na sredi poti smo se ustavili, zapeli nekaj pesmic, ki smo jih spremljali z igranjem na kamenčke. Bil je prijeten izlet.

Andreja Bobovnik

DALJŠI POHOD GASILSKI DOM – VLEČNICA (15.9.2015 – ODDELEK 11)

PO POTI PROSTI STAREMU GRADU (16.9.2015 – ODDELEK 1)

Daljši sprehod smo izvedli mimo doma Hmelina čez glavno cesto po hribu proti Staremu gradu. Vrnili smo se po strmi “grapi” pod gradom mimo kinodvorane do vrtca.

DALJŠI IZLET DO KOPALIŠČA REŠ SKUPAJ S SKUPINO 6 IN 7 (17.9.2015 – ODDELEK 5, 6 IN 7)

 

POHOD PROTI ORLICI (18. 9. 2015 – ODDELEK 12)

GOZDNA UČNA POT (22.9.2015 – ODDELEK 11)

DALJŠI IZLET DO DVORCA RADLJE (2.10.2015 – ODDELEK 5)

Daljše izlete izvajamo 1x tedensko, saj opažamo, da se otroci vedno manj gibljejo oz. niso gibalno aktivni. Ta dan smo izlet izvedli po gozdni poti do dvorca. Pri  dvorcu smo imeli sadno malico, jabolka. Otroci so nabrali naravni material, katerega so kasneje v vrtcu presortirali in ga uporabili pri igri za kuhanje v kotičku kuhinja.

Zofka in Anja

IZLET PO POTI PROTI SV. ANTONU (2. 10. 2015 – ODDELEK 9)

Pot nas je vodila do gozda, kjer smo si ogledovali drevesa, potok in prisluhnili različnim zvokom. Hodili smo po različnih površinah: kamenju, koreninah, zemlji, listju, travi. Glavni dogodek je bila malica. Na poti nismo našli klopi, zato smo se usedli kar na naše nahrbtnike in pomalicali. Vse okrog nas je dišalo po dobrotah iz nahrbtnikov. V vrtec smo se vrnili utrujeni. Imeli smo se lepo.

Andreja Bobovnik

ORIENTACIJSKI POHOD: IGRIŠČE – POKOPALIŠČE – GOZD (16.10.2015 – ODDELEK 11)

V letošnjem letu praznujemo rojstne dneve na drugačen način in sicer tako, da hodimo. Skupaj z otroki si izdelamo zemljevid, na katerem otroci narišejo točke, kjer jih čaka naloga.

Ker je v tem dnevu vodja slavljenec, je odgovoren tudi za zemljevid.

Lilijana Dapčević in Petra Vollmaier

DALJŠI SPREHOD DO KALVARIJE (20.10.2015 – ODDELEK 1)

IMG_2534

POHOD PROTI HUDI LUKNJI (21.1.0.2015 IN 9.11.2015 – ODDELEK 1)

Daljši sprehod čez hrib Pod perkolico čez travnik in strmi gozd proti Hudi luknji. Vrnili smo se mimo palčkove hišice po strmem terenu do vodnjaka.

PO POTI PROSTI STAREMU GRADU (22.10.2015 IN 6.11.2015 – ODDELEK 1)

Daljši sprehod do hriba Pod gradom po strmi grapi proti Staremu gradu.

DALJŠI IZLET DO DOBRAVE (22.10.2015 – ODDELEK 4)

V četrtek, 22.10.2015 smo se podali na izlet proti Dobravi. Naš cilj je bil ranč s konji. Ogledali smo si konje in še več živali, ki jih ima g. David.

Tatjana Breznik

izlet

ORIENTACIJSKI POHOD (23.10.2015 – ODDELEK 6)

DALJŠI IZLET PO POTI PROTI SVETEMU ANTONU (23. 10. 2015 – ODDELEK 12) 

DALJŠI IZLET DO STAREGA GRADU (4.11.2015 – ODDELEK 6)

ORIENTACIJSKI POHOD:POT OB ŽELEZNICI DO ANDREJEVEGA KRIŽA ( 4.11.2015- ODDELEK 11)

DALJŠI IZLET DO ANDREJEVEGA KRIŽA (6. 11. 2015 – ODDELEK 9)

V petek, 6.11. 2015, smo odšli na daljši izlet. Pot nas je vodila do Andrejevega  križa. Želeli smo si ogledati vlak, vendar smo ga na žalost zamudili. Vseeno je bil izlet zanimiv, saj smo videli tudi nekaj živali: psa, kokoške, ovčke in muco.

Andreja Bobovnik

DALJŠI IZLET DO HUDE LUKNJE IN “PALČKOVE HIŠIČE” (10.11.2015 – ODDELEK 5)

Izvedli smo prekrasen izlet ob še lepšem vremenu za ta letni čas. Otroci so uživali, enega dečka, je bilo malenkost strah, oz. Je imel neprijeten občutek v hudi luknji. Vsem pa je bilo zanimivo, ko smo obiskali palčkovo hišico in v njej našli presenečenje -palčkovo pismo in bonbone.

 

IZLET NA DOBRAVO (13.11.2015 – ODDELEK 6)

DALJŠI IZLET DO DVORCA RADLJE (19.11.2015 – ODDELEK 1 IN 4)

V četrtek, 19.11.2015 smo izkoristili lep dan in odšli na daljši sprehod skupaj z otroki iz  igralnice 1. 

Naš cilj je bil Dvorec Radlje in Kalvarija. 

Pot smo prehodili brez težav, saj so starejši otroci pomagali mlajšim. Po povratku v vrtec smo bili prijetno utrujeni.

Tatjana Breznik

V četrtek, 19.11.2015 smo se z otroki iz igralnice 4 odpravili na izlet do dvorca Radlje. Pred vrtcem smo se združili in sicer tako, da je otrok iz starejše skupine prijel za roko mlajšega otroka. Otroci so se med seboj družili, si pomagali in spodbujali.

Na poti ni bilo nobenih težav, saj so otroci pri dvorcu še tekali, se igrali z listjem in vejicami. Deček je izrazil željo, da bi preverili, če naša hiška, katero smo pred nekaj tedni ustvarjali iz vejic, listov in maha, še stoji. Da bi potešili našo radovednost, smo skupaj z mlajšo skupino šli pogledat, kaj je ostalo od našega ustvarjanja. Presenečeni smo bili, saj je naša hiška ostala točno takšna, kot smo jo ustvarili. Mlajšim otrokom smo povedali, kako smo jo naredili.

Zapisala: Petra Renat

DALJŠI IZLET DO DVORCA, SAMOSTANA IN PO POTI NA SVETE TRI KRALJE (17.11.2015 – ODDELEK 5)

DVA DALJŠA IZLETA DO ŽUPANKA (11.11.2015) IN DO DOBRAVE (del vodne učne poti) (19.11.2015, ODDELEK 7)

IZLET PO VODNI UČNI POTI (23. 11. 2015 – oddelek 9)

Na izlet smo se odpravili po vodni učni poti. Pot nas je peljala mimo kmetij, potoka in gozda. Opazovali smo naravo, še posebej zasnežene hribe, ki so nas obdajali.

Andreja Bobovnik

IZLET PO PROGRAMU MALI SONČEK (1.12.2015, ČAS: 1 ura, 40 minut, gozdni rob, po trim stezi do gozdarske hiške in nazaj – ODDELEK 7)

Izkoristili smo čudoviti prvi decembrski dan in odšli na izlet. Otrok in staršev o tem nisva obvestili. Dogovorili sva se, da bomo šli ob gozdnem robu do Dvorca, na Kalvarijo in nazaj. Načrt smo spremenili, saj je eden izmed otrok opazil stopnice v gozd in ob njih kažipot. Vprašal je, kaj je napisano na tabli in predlagal, da gremo pogledat. Pot je bila precej strma, obložena s suhim jesenskim listjem, zato nam je drselo, kar pa je bilo zelo zabavno. Po trim stezi, kjer smo opravili nekaj vaj, smo prišli do stare gozdarske hiške. Privoščili smo si malo počitka in ugibali, kdo živi tam. Škrati, vile, dinozavri, begunci (v zadnjem času je to zelo aktualno)?  Čeprav smo odšli po malici, so bili nenadoma vsi žejni in lačni, mi pa ničesar s seboj. Je pa toliko bolj teknilo kosilo ob vrnitvi! Na izletu smo uživali, se nadihali svežega zraka, predvsem pa zabavali.

Brigita Tršar

DALJŠI SPREHOD DO ŽUPANKA (7.12.2015 – ODDELEK 1)

POHOD DO ZGORNJE VIŽINGE (9.12.2015 – ODDELEK 6)

V mesecu decembru smo izvedli  izlet do ZG. Vižinge.  Na stari avtobusni nas je pričakala pogostitev (topli čaj in piškoti), ki sta nam jih pripravili prijazni vaščanki.

Ljuba in Vanja

POHOD DO VLEČNICE VUHRED – iskanje škratovega zaklada (10.12.2015 – ODDELEK 12)

IZLET PO GOZDNI POTI – (10. 12. 2015 – ODDELEK 9)

Na izlet smo se odpravili po gozdni poti do bližnje žage. Pot nas je vodila skozi gozd, kjer smo premagovali različne ovire: korenine, kamenje, razmočena zemlja. Poskrbeli smo tudi za zdrav posladek – jabolko.

Andreja BOBOVNIK

ZIMSKI IZLET DO PALČKOVE HIŠICE V GOZDU (14.12.15 – ODDELEK 1 IN ODDELEK 5)

Po predhodnem dogovoru z oddelkom 1, smo se danes odpravili na daljši izlet do palčkove hišice v gozdu, z namenom, da tudi otrokom iz skupine 1 pokažemo, kje imajo palčki, ki nas vsakodnevno obiskujejo, svoj dom. Otroci so bili presenečeni, ker so nam palčki spet pustili presenečenje, čeprav jih ni bilo doma. Pripravili so nam čaj za čajanko in bonbone. En deček je predlagal, da bi lahko mi palčke povabili na našo čajanko v vrtec, zato so otroci po kosilu izdelali vabilo na čajanko za palčke.

Anja Vraber

DALJŠI IZLET DO DVORCA (16.12.2016 – ODDELEK 4)

Na daljši izlet smo odšli 16.12.2015. Naš cilj je bil Dvorec Radlje.

Pot nas je vodila od vrtca in ob gozdni učni poti pod gradom do Dvorca Radlje, kjer smo se okrepčali z jabolki. 

Pot smo nadaljevali po Hmelini nazaj proti vrtcu. Hodili smo 1,45 min s kratkim postankom.

DALJŠI IZLET DO KALVARIJE (18.1.2016 – ODDELEK 1)

V ponedeljek, 18. 1. 2016 smo izkoristili sončno vreme in se odpravili na daljši sprehod do Kalvarije. namen pohoda je bil, da vidimo, ali naša hiška še “stoji”. Le-to smo jeseni naredili iz palic. Otroci so bili zelo veseli, saj nas je še vedno čakala tam.

Petra Grubelnik

DALJŠI POHOD OB ŽELEZNICI DO GOZDA – iskanje zaklada (22.1.2016 – ODDELEK 12)

Otroci so komaj čakali, da gremo na pohod, kjer bodo iskali zaklad. Sledili so poti, ki jo je opisal” Škratek Copatek”. Otroci so povedali, da so se pogovarjali o tem doma; starši so jim povedali kako se pride do cilja. Pot je bila dovolj dolga, da so bili malo utrujeni, to je bil tudi namen pohoda. V gozdu je bil res skrit zaklad, ki smo ga skupaj odnesli v vrtec.

Franja Pečonik

ZIMSKI IZLET DO RIBNIKA REŠ (18.1.2016 – ODDELEK 6)

V oddelku potekajo dejavnosti ki so povezane z zimo in njeni značilnostmi. Letos nam zima, kar precej nagaja, saj je zapadlo malo snega. A vendar smo izvedli kar veliko iger in dejavnosti na snegu(poskusi, kepanje, oblikovanje snežaka,risanje). Največje doživetje, pa je bil izlet do REŠA.  Da za izlet ne potrebujemo vedno malico in pijačo, smo ugotovili danes. Kljub dolgi in naporni poti se nismo imeli časa spomniti na malico, saj smo bili zelo zaposleni z opazovanjem narave- predvsem vode v različnih oblikah. Poskušali smo hoditi po ledu (luže), čeprav so nekateri otroci rekli, da bi lahko šli tudi čez ribnik, saj je bila na njem skorja ledu. Manj zamrznjena voda pa je bila v potoku in reki Dravi. A kljub temu , da smo z metanjem kamnov  želeli predreti led v potoku nam ni uspelo. So pa bili otroci nekoliko preplašeni, ko so slišali pokanje, lomljenje ledu ob robu reke Drave. Polni doživetij in novih spoznanj smo se precej utrujeni  vrnili v vrtec.

Ljuba in Vanja

ZIMSKI IZLET DO RIBNIKA REŠ (19.1.2016 – ODDELEK 7)

V oddelku imamo trenutno dejavnosti, ki so povezane z zimo in njenimi značilnostmi (deklamacija Trije snežaki, pesem ledene sveče, eksperimenti z vodo, ledom, snegom,…).  Snega je bilo letos le za vzorec, vendar smo ga dodobra izkoristili za igro, dričanje po bregu, kepanje.

Pri otrocih je najpomembnejše izkustveno učenje, ko v dejavnosti aktivno sodelujejo, vidijo, tipajo, preizkušajo. Ob tem razmišljajo, predvidevajo, pridejo do zaključkov. Samo informacije, ki jih otrokom podajamo, niso dovolj. Naš izlet je bil namenjen opazovanju narave, predvsem vode v različnih oblikah in gibanju na svežem zraku.

Jutro je bilo hladno. Veliko časa smo porabili z urejanjem. Preveriti je bilo potrebno, če imajo otroci dovolj topla oblačila, žabe (»štrample«), šale, rokavice. Primerno urejeni smo se odpravili v trg, čez prehod, mimo kulturnega doma po hribu do gozdnega roba. Tam je bilo nekaj zamrznjenih luž, otroci so hodili po njih, tipali led, opazovali debelino. Pot smo nadaljevali mimo Kalavarije, po gozdu in se ustavili ob potoku. Potok je bil na debelo zamrznjen.  Voda, ki sicer teče čez previs, je zamrznila,  nastale so sveče. Ugibali smo, kako. Eden izmed otrok je povedal, da je voda kapljala navzdol, kapljice pa so zmrznile in nastale so sveče. Ugotovili smo, da je ob potoku tudi precej hladneje. Šli smo še nekaj  metrov po stari cesti, nato pa protu ribniku Reš. Pri kapelici smo šli desno do Drave, ki je bila na nekaterih delih zamrznjena. Opazovali smo kopališče, to je bilo popolnoma zamrznjeno. Pogovarjali smo se o tem, ali bi se lahko po njem  drsali (in zakaj ne?).  Pot nas je nato vodila mimo ribnika. Ustavili smo se na pomolu, opazovali Dravo. Na drugi strani je kmetija, kjer imajo konje. Otroci so bili presenečeni, da se pasejo zunaj, da jih ne zebe. Zopet so ugotovili, da je pri vodi hladneje, kot drugje. Zavili smo v gozd. Šli smo po vodni učni poti, kjer smo morali biti previdni, saj je pot strma, zahtevna. Tudi tukaj smo opazovali ledene sveče, ki so visele iz skal. Pri kapelici smo imeli krajši postanek, nato pa smo jo mahnili po polju, čez akvadukt do vrtca. Tu nas je že čakal topel čaj, ki ga je skuhala sodelavka.

Na izlet smo odšli ob 9.40 in se vrnili ob 12.20. Res je bilo precej hladno, zato smo bili malo premraženi.  Zaradi tega pa ne zbolimo, se predvsem krepimo! Med potjo smo marsikaj opazili, prišli do novih spoznanj.

Za zaključek J. komentar:  “Danes je pa res fajn izlet, si nisem mislil, da bo tak!”

Brigita Tršar

DALJŠI IZLET DO DVORCA (26.1.2016 – ODDELEK 5)

26.1.2016 smo izvedli daljši izlet po gozdni poti do dvorca. Pri dvorcu oz. na parkirišču pred dvorcem smo se na klopi okrepčali z jabolki in pot nadaljevali proti vrtcu. Po poti so otroci opazovali naravo, nabirali so naravni material, zaznali ptičje petje, raziskovali zemljevid Radelj, najbolj zanimivo pa jim je bilo, ko so videli zaledenel slap in potok.

Anja Vraber

ORIENTACIJSKI POHOD PO UČNI GOZDNI POTI (1.2.2016 – ODDELEK 11)

Orientacijski pohod

Liljana Dapčević

ORIENTACIJSKI POHOD PO POTI PROTI SV. ANTONU (28. 1. 2016 – IGRALNICA 9)

V četrtek, 28. 1. 2016, smo se odpravili na orientacijski pohod po poti proti Sv. Antonu.

S seboj smo imeli zemljevid z narisano potjo. Otroci so opravili osem nalog, ki so jih spodbudile k gibanju, pripovedovanju izštevank, reševanju ugank, štetju, orientaciji na telesu in v naravi, opazovanju gozda, poslušanju in posnemanju zvokov z lastnimi glasbili.

Ob branju legende na zemljevidu in reševanju nalog, nas je pot pripeljala do cilja  in skritega zaklada.  Malo smo se spočili in posladkali z dobrotami iz nahrbtnika. Prijetno vzdušje na poti nazaj je pričarala otroška pesem.

Andreja Bobovnik

IZLET DO DOBRAVE IN ČAKANJE NA VLAK (27.1.2016 – IGRALNICA 4)

Ta čas v naši skupini potekajo dejavnosti povezane s prevoznimi sredstvi. Veliko se pogovarjamo o avtomobilih, tovornjakih, vlakih, letalih in tudi o tem kako se s tem onesnažuje naš zrak. In pogovarjamo se tudi o tem kaj je dobro za naše telo in okolje. Dobro je, da več hodimo in se manj vozimo.

V načrtu za mesec  januar  smo imeli tudi daljši pohod do Dobrave. Takoj po malici smo se odpravili. Pot nas je vodila ob potoku, po njivah, travniških cestah in tudi po pešpoti do Dobrave.

Prišli smo vse do mesta kjer se lepo vidi čez reko Dravo. Opazovali smo jo kako teče, se pogovarjali kdo živi v njej ter videli tudi račke. Z našega brega se je videlo tudi do železniških tirov.

Čakali smo ali bo pripeljal vlak. Ampak nas je na žalost prehitel.

Dogovorili smo se, da bomo naslednjič  prej krenili od vrtca in ga bomo ujeli.

Po poti nazaj smo obiskali tudi našo upokojeno g. Jelko Safran (pomočnica ravnatelja), ki nas je pogostila s toplim čajem in mafinčki.

Do našega cilja smo hodili 40 min, za pot nazaj pa smo potrebovali nekoliko več časa, saj smo bili že malo utrujeni. V vrtec smo prišli polni novih vtisov, razgibani in prijetno utrujeni. Kosilo pa nam je zelo teknilo.

Tatjana Breznik

DALJŠI POHOD DO KALVARIJE (11.2.2016 – otroci ODDELKA 1 IN ODDELKA 5, ki niso bili na smučarskem tečaju)

V četrtek 11.2. smo  tisti, ki nismo šli na smučarski tečaj, iz igralnice 1 in 5 odšli na daljši pohod. Pot nas je vodila do parka pri dvorcu, na kalvarijo in nato po gozdnem robu nazaj v vrtec. Po dveh urah hoje in opazovanja narave smo utrujeni prišli na cilj – vrtec. Spotoma smo spoznavali drevesa in prve spomladanske cvetlice.

Petra Grubelnik in Zofija Topler

DALJŠI SPREHODI MED POČITNICAMI (22.2.2016 – 25.2.2016 – otroci ODDELKA 1 IN ODDELKA 4)

Med počitnicami smo se družili igralnica 1 in 4 in preživeli smo jih predvsem v naravi. Hodili smo na daljše sprehode.

V ponedeljek, 22. 2. 2016 se nam je pridružila tudi skupina 5. Pot nas je ponesla proti Županku do Rozikine garaže. Tam smo se obrnili in se ustavili pri moji hiši. Pogledali smo, kaj dela moj Ivo v delavnici. Tam se za otroke najde vedno kaj zanimivega. Odpravili smo se naprej do pokopališča in po spodnji strani mimo zdravstvenega doma, cerkve in komunalnega podjetja do vrtca. Hodili smo 2 uri.

V torek, 23. 2. 2016 smo odšli mimo kinodvorane čez gozdni rob pod Starim gradom. Ta sprehod je bil hkrati tudi poučen. Videli in spoznavali smo spomladanske rastline. Črni in beli teloh, mačice, trobentice, mačehice, regrat, rumenega metulja smo videli in močerada pa še kaj bi se našlo. Vrnili smo se mimo doma Hmelina in Merkatorja. Hodili smo 1,5 ure.

V sredo, 24. 2. 2016 smo se odločili, da gremo na Dobravo do konjev h g. Davidu. Odšli smo mimo gasilskega doma na glavni cesti čez prehod za pešce. Po cesti za kolesarje in pešce smo šli vse do odcepa za v Vuhred. Tam smo šli proti Gašperju in čez travnik do konjev. Vrnili smo se nazaj po Gašperjevi cesti ob obvoznici do vrtca. Hodili smo 2 uri.

V četrtek, 25. 2. 2016 smo se odpravili do Kalvarije. Hodili smo po poti po Hmelini mimo Merkatorja in doma Hmelina. Pri trgovini Hofer smo šli čez prehod za pešce do Dvorca. Tekli smo po hribu navzgor na Kalvarijo. Vračali smo se po isti poti v vrtec. Hodili smo 1,5 ure.

Petra Grubelnik

POHOD IZ VUHREDA V RADLJE (10.3.2016 -otroci ODDELKA 6)

V četrtek, smo se odpravili na izlet v Vuhred. Izlet smo izvedli tako, da smo se v eno smer peljali z avtobusom. To je bilo za otroke posebno doživetje, saj se še kar nekaj otrok ni peljalo z avtobusom. V Vuhredu smo si ogledali vrtnarijo Novak (spoznali različne rastline) in obiskali otroke v vrtcu. Druženje je potekalo ob igri, ki pa je zelo hitro minila in morali smo se podati na pot, a tokrat peš. Pot nas je vodila preko mostu na reki Dravi in po Radeljskem polju. Po dobri uri hoje, smo se razgibani, polni novih vtisov in spoznanj, a nekoliko utrujeni vrnili v vrtec.

Zapisali:

Ljuba in Vanja

POHOD DO DVORCA RADLJE (10.3.2016 – otroci ODDELKA 4)

10.3.2016 smo odšli na pohod ob gozdnem robu vse do Dvorca Radlje. V vrtec nazaj smo se vračali po naselju Hmelina. Med potjo smo se ustavili še v trgovini Hofer. Trgovke pa so nas povabile, da jih enkrat ta mesec obiščemo. Razkazale nam bodo trgovino in vse njene prostore. Hodili smo 1,5 ure.

Tatjana Breznik

POHOD DO ŽUPANKA (15.3.2016 -otroci ODDELKA 5)

Hitro po malici smo se odpravili na daljši izlet. Pot nas je vodila po asfaltirani cesti vse do Županka. Na poti so otroci opazili veliko cvetočih rastlin. Zofka jih je veliko poznala in poimenovala, kar je bilo otrokom zelo všeč. Nekaj otrok je po poti spraševalo, če je še daleč, vendar smo vztrajali in vsem je uspelo priti na cilj. Vračali smo se po bližnjici skozi gozd.

Preživeli smo lep, predvsem pa aktiven dopoldan.

Anja Vraber

ORIENTACIJSKI POHOD V SMERI POLJE, KAPELICA (18.3.2016 – ODDELEK 11)

Lilijana Dapčević

DALJŠI POHOD NA DOBRAVO (18. 3. 2016 – ODDELEK 12)

Danes smo se odpravili na daljši pohod čez reko Dravo, kamor nas je vodil zemljevid, ki nam ga je poslal škratek Copatek. Doživeli smo prav lep dan in že diši po pomladi. Hodili smo po različnih terenih – čez most, po hribu navzgor in navzdol, na velikem travniku ob robu gozda pa smo se razgibali z različnimi igrami: tekali smo, se lovili, raziskovali in seveda našli zaklad, katerega smo se najbolj veselili.

Franja in Alenka

POHOD DO DOBRAVE (18.3.2016 – otroci ODDELKA 4)

V petek, 18.3.2016, nas je sonce zvabilo na plano in podali smo se na dolg pohod. Takoj po malici smo se odpravili od vrtca. Odšli smo proti Dobravi v upanju, da bomo videli vlak, ki se bo peljal v Vuhred. Otroci so bili zelo motivirani, saj jih je gnala želja, da vidijo vlak. Na Dobravi, pri kapelici, kjer se vidi na železniške tire smo bili v dobre pol ure hoda. In končno, pripeljal je vlak, ki smo ga tako nestrpno čakali. Na prejšnjem pohodu smo ga namreč zamudili. Odpočili smo se na klopcah in pot nadaljevali po Dobravi. Gospa Kerblerjeva, ki tam živi, nam je ponudila pijačo, da smo lahko nadaljevali pot. Odšli smo do tamkajšnjega igrišča, čez travnike, poljske ceste nazaj na pešpot ob cesti. Obiskali smo tudi polje s polži, vendar jih še ni bilo na spregled kljub toplemu vremenu. Tam smo imeli še sadno malico, ki nam je zelo teknila. Po malici in počitku smo pot nadaljevali do vrtca, kamor smo prišli prijetno utrujeni, vendar s še vedno veliko energije. Pohod je trajal tri ure.

Tatjana Breznik

POHOD DO ŽUPANKA (18.3.2016 -otroci ODDELKA 1 in ODDELKA 6)

V četrtek, 18.3.2016 smo se skupaj z oddelkom 1 odpravili na daljši pohod do Županka. Tokrat nas je pot vodila preko travnika in roba gozda, ki je bila nekoliko krajša, a malo bolj strma in zahtevna. Pot smo brez težav premagali. Na cilju smo pojedli jabolka, se igrali, tekali, lovili in raziskovali. V vrtec smo se vračali po asfaltni poti.

Ob druženju, smo preživeli prijetno dopoldne.

Ljuba, Vanja, Petra, Petra

DALJŠI IZLET PO TRIM STEZI DO STAREGA GRADA( 18.3.2016 – otroci ODDELKA 7)

IZLET NA DOBRAVO (24.3.2016 – ODDELEK 6 IN ODDELEK 7).

izlet na Dobravo in nazaj po gozdni učni poti je bil izjemno zanimiv in precej dolg izlet. Imeli smo sonce, dež, babje pšene, veter… Vsem nam je uspelo priti varno in brez strahu čez viseči most in po 7 km hoje smo bili še vedno sposobni teči po cesti skozi polje hmelja.

POHOD DO GOZDA NAD VRTCEM (30.3.2016 – ODDELEK 11)

Prva postaja je bila pred vrtcem, kjer smo si ogledali zemljevid, kam nas bo vodila pot. Druga postaja je bilo parkirišče, kjer smo se pogovarjali o hišah in poslušali zvoke narave. Naslednja postaja je bila blizu Gasilskega doma, kjer so otroci zapeli pesmico Kuham, kuham kavico. Ob bližnji kmetiji so otroci opazili bager, kjer smo si vsi ogledali kmetijo (živali na kmetiji, stroje,..). Pot nas je vodila proti gozdu. Ob gozdni poti smo si z daljnogledom ogledali okolico Vuhreda. Na zadnji točki smo iskali zaklad in ga tudi našli.

Lilijana Dapčević

POHOD DO “REŠA” (5.4.2016 – ODDELEK 1, ODDELEK 4, ODDELEK 5, ODDELEK 6 IN ODDELEK 7)

V torek, 5.4.2016 smo se podali na daljši izlet, imenovan IZLET S SKUPNIM CILJEM. Izvedle so ga vse skupine II. starostnega obdobja vrtca Radlje (igralnica 1, 4, 5, 6, 7). Cilj je bil vsem enak-lokacija ribnik Reš. Do tja pa se je vsaka skupina odpravila po svoji poti, ki smo jo predhodno določili. Na cilju smo se vse skupine okrepčale z vodo in jabolki. V vrtec smo se vrnili vsi po enaki poti, ki smo jo skupaj dorekli pred odhodom nazaj. Kljub nekoliko slabšemu vremenu, so bili otroci razigrani in aktivni in vsem je uspelo premagati dobrih 5 km.

POHOD NA SV. ANTON (12.4.2016 – ODDELEK 12)

v torek smo imeli pohod na Sv. Anton, kjer smo iskali škratov  zaklad. Pot nas je vodila po različnih terenih: po gozdni poti, čez most, ki povezuje dva hriba, pa tudi po glavni cesti Vuhred –  Ribnica. Pri deklici, ki je praznovala rojstni dan, smo iskali zaklad in ga tudi našli.  Okrepčali smo se s pijačo in slanim pecivom.

4. PREDAVANJA ZA STARŠE

  • V četrtek, 22.10.2015 smo na 2. roditeljski sestanek povabili dr. Metko Horvat, ki je spregovorila o nalezljivih boleznih in ukrepanju ob izbruhu le – teh. Na spodnji povezavi si lahko ogledate njeno predstavitev.

Nalezljive bolezni v vrtcu

Priporocila_ukrepanje_nalezljive_bolezni_vrtci_26_9_11

  • V četrtek, 12.11.2015 je bilo organizirano predavanje za starše “Zdrava prehrana in gibanje”. Gospod Andrej Polanc je predstavil pomen gibanja za zdravje, gospa Andreja Mravljak pa je povedala nekaj o zdravi prehrani.

Itm – indeks telesne mase

Zdrava-prehrana-in-gibanje

5. ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Skupaj z Zdravstvenim domom Radlje ob Dravi že več let izvajamo program Zdravstvene preventive. V našem vrtcu si vsi otroci (tudi otroci prvega starostnega obdobja) enkrat dnevno čistijo zobe.

Za otroke izvedemo predavanje z demonstracijo pravilnega umivanja zob, v oddelkih pa tudi same vzgojiteljice izvajajo aktivnosti na tem področju (pri mlajših otrocih je priprav več, pri starejših pa zobe začnemo umivati že prvi teden septembra).

6. DRUGE AKTIVNOSTI

HIGIENA V VRTCU JE ZELO POMEMBNA 

Dežurne službe  tudi v najmlajših oddelkih (januar 2016 – ODDELEK 2)

Pomembno je, da si otrok že v predšolski vzgoji pridobi delovne navade. Delovne navade razvijajo pri otrocih občutek dolžnosti, urejenosti in točnosti, pa tudi ljubezen do dela in potreba po delu kot osnova za življenje. Na začetku je velik napor, da določeno nalogo otrok opravi samoiniciativno, kasneje pa je ta navada prisotna pri vseh opravilih.

V našem vrtcu, v skupini starih otrok 1-2 let imamo dežurne službe otrok. Dežurne službe se skozi leto dodajajo, glede na spodobnosti otrok. V najini skupini imamo zaenkrat štiri dežurne službe in to so skrb za čistočo v prostoru (pometanje igralnice in pomoč s smetišnico), skrb za pospravljanje stolov k mizi in skrb za čistočo mize (brisanje mizic). Otrok se sam odloči na ta dan, kaj bo počel. In po končani opravljeni službi si lahko na plakat ob svoji sličici doda štampiljko. Otroci z veseljem sodelujejo, pomagajo in zelo veseli ter ponosni, ko opravijo določeno nalogo. Mlajši otroci opazujejo starejše in jih posnemajo, se učijo skozi igro in s tem skrbimo tudi za zdrav način življenja – za nego in skrb zase ter za naš prostor, v katerem bivamo.

Sabina Hartman

IGRE NA SNEGU V ODDELKU 12 (december 2015)

VSAKODNEVNO JUTRANJE RAZGIBAVANJE V ODDELKU 6

Gibanje je zelo pomembno za naše zdravje. V našem oddelku gibanju namenimo veliko časa. Vsak jutro se pred malico razgibamo in zato uporabljamo različne rekvizite, tudi takšne, ki smo si jih izdelali sami.

Ljuba in Vanja

CICIBANI PLANINCI NA OBISKU PRI »TETI LENI«

V petek, 6. maja 2016, smo se Cicibani planinci odpravili na spomladanski izlet v Ribnico na Pohorju na Kmetijo tete Lene. Čeprav je bilo vreme še tik pred našim odhodom oblačno in je ponekod celo deževalo, smo se dobre volje in polni pričakovanj odpravili na potep. Zbrali smo se ob 16. uri pri vrtcu Vuhred in se z avtomobili odpeljali do Ribnice, kjer je sijalo sonce in od koder smo pot nadaljevali peš. Pot nas je vodila po asfaltni cesti in ko smo zavili na makadamsko pot skozi gozd, se nam je po precej strmem klancu odprl čudovit pogled na kmetijo in naravo tega prelepega dela Pohorja. Pred hišo nas je prijazno sprejela gospa Urška, preoblečena v teto Leno. Na kratko je predstavila kmetijo in nas vse povabila, da pri njih preživimo lepo popoldne. Najprej smo se okrepčali s pravimi kmečkimi dobrotami. Mlajši so se sladkali z domačo slivovo in borovničevo marmelado ter kruhom, ki ga prav tako pečejo sami, kot jih je naučila njihova babica, starejšim je šel v slast domač skutni namaz. Po kozarcu domačega soka smo se odpravili raziskovat kmetijo. Našo pozornost je pritegnil predvsem skedenj, ki so ga preuredili v prelepo kmečko poslopje, prav takšno, kot je bilo v starih časih. Ko smo si ogledali kmetijo, raziskali dvorišče in hlev, smo se skupaj s teto Leno odpravili na travnik do ograde z ovcami. Teta Lena je s seboj nesla dve polni košari starega kruha, s katerim so otroci lahko nahranili ovce.

Preživeli smo krasen dan, veliko zanimivega smo videli in izvedeli, predvsem pa smo občudovali čudovito naravo in se nadihali svežega zraka. Dobre volje in polni novih doživetij smo se domov odpravili v že skoraj zgodnjih večernih urah.

Hvala vsem, ki ste nam pripravili ta lep izlet: gospe Urški in njeni družini, vzgojiteljicam Roziki, Sabini in Lilijani ter vsem staršem, otrokom in ostalim, ki ste bili z nami.

Mamica Jakoba in Matije

Skip to content