• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Od semena do rastline

NAŠ VRT – ENOTA RADLJE –

V našem vrtcu že nekaj časa posvečamo veliko pozornosti urejanju okolice vrtca in seveda našemu vrtu, ki nam strokovnim delavkam in našim otrokom nudi možnosti za učenje skozi igro.

Zelene površine okoli našega vrtca lahko vsakodnevno opazujejo in spremljajo vsi otroci (od najmlajših do najstarejših), katere nam nudijo  številne možnosti za raziskovanje, opazovanje in tudi aktivno sodelovanje. Da bi površine v okolici vrtca postale še bolj zanimivo učno okolje, jih urejamo s cvetličnimi gredicami, privlačno urejenimi in oblikovanimi gredami z zelenjavo, zelišči in jagodičevjem.

Z delom na vrtu smo začeli že takoj po malici. Prav vsi otroci druge starostne skupine in strokovne delavke smo poprijeli za delo. Potrebno je bilo urediti vse grede, jih prekopati, izpuliti travo in razgrabiti. Pri tem smo potrebovali vrtno orodje kot so motika, vile, grablje in seveda naše pridne roke. Na urejene grede smo posadili kar nekaj zelišč in sadik zelenjave, za katere bomo skozi vso leto pridno skrbeli za njih. S tem pa bomo vsakodnevno skrbeli tudi za naše zdravje.

SAJENJE KROMPIRJA – 10. 4. 2017 – oddelek 5

Včeraj so otroci prvič v enoti Radlje sadili krompir. Benjamin je povedal: “Na koncu sem en krompir vzel in “vunta po vrsti metal”. sem bil sam, samo Nal mi je malo pomagal. Luknje je kopala Anja. Na začetku je Zofka “hotla lopato not zarit”, je bila zemlja pretrda in ni mogla. potem pa je Anja naredila luknje. eni pa so se samo igrali.”

 

SODELOVANJE NA NATEČAJU “Iz majhnega zraste veliko” – 20. 3. 2017 – oddelek 1

Zavod Enostavno prijatelji je organiziral ustvarjalni natečaj »Iz majhnega zraste veliko«, ki je namenjen spodbujanju izobraževanja otrok na področju ekološke pridelave hrane, učenju vzgajanja rastlin ter ozaveščanju o pomembnosti samooskrbe z lokalno pridelano hrano.

Na ta natečaj smo se z veseljem odzvali.  Naš mini vrtiček, kot smo ga poimenovali je nastajal več dni. K sodelovanju smo povabili tudi Žanovega očeta, ki nam je izdelal korito za naš vrtiček.

Ko smo dobili korito smo se skupaj odločili kako se bo naš vrtiček imenoval, kje ga bomo imeli in kaj vse moramo še storiti. Otroci so delali po skupinah tako, da so vsi pripomogli k izdelavi in izgledu našega vrtička.

In kako je vse skupaj potekalo?

Korito smo  napolnili z zemljo, potem pa posejali baziliko ter nasadili meto, drobnjak, kamilico, čemaž in netreske.  Izdelali smo tudi kartice z imeni zelišč, ki krasijo naš vrtiček. Nabrali smo kamenčke,  jih pobarvali in okrasili. Nastale so čudovite pikapolonice in čebelice. Iz odpadnega materiala in lesenih ščipalk pa so otroci izdelali tudi kačje pastirje, ki letajo nad našim vrtičkom.

Otroci so bili aktivni v vseh fazah nastajanja vrtička. Sedaj pa skrbijo zanj z zalivanjem in opazujejo »kako iz majhnega zraste veliko«.

Karmen Šiler

 

 

 

Pridelali smo krompir!

V vrtcu in šoli Vuhred vsako leto sami posadimo krompir. K sodelovanju pri rahljanju zemlje povabimo tudi starše.  Zemljo pognojimo s kompostom, ki ga naredimo iz odpadne trave, listja, vejic… Populimo travo, ga osipamo.  Pri vseh opravilih  aktivno vključujemo otroke. V jeseni ga izkopljemo, sortiramo, nekaj ga shranimo za naslednje leto za seme. Tudi letos smo ga pridelali toliko, da smo ga spekli na  jesenskem pikniku , nekaj smo ga skuhali, drobnega so otroci odnesli domov za pujse, dva zaboja pa smo poklonili družini za ozimnico. Otroci se tako učijo, spoznavajo zdravo hrano  in procese.

Franja in Alenka!

Obisk MKC-ja Radlje ob Dravi – delavnica “Presajanje paradižnika”, dne 29.2.2016 – ODDELEK 6 IN ODDELEK 7

Vrtičkarska delavnica: presajanje paradižnika (opis aktivnosti posredovan s strani zaposlenih v MKC-ju)

Na tokratni delavnici si bo vsak otrok najprej unikatno izdelal svoj lonček. Medtem, ko se bo le ta sušil, sledi ogled risanke (vsebina sajenje in vrtnarjenje). Na koncu bodo otroci z zemljo napolnili lončke in zasadili sadiko paradižnika, ki jo bodo lahko odnesli domov in tako spremljali rast paradižnika. Otrok razvija fino motoriko in dela z naravnimi materiali.

Skip to content