• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

TEDEN OTROKA V ENOTI VUHRED (oktober 2020)

Ker se skupine med seboj ne smemo družiti, smo se odločile, da se bomo povezovale tako, da smo določile isto zgodbo, ki smo jo predstavile otrokom.  Odločile smo se za zgodbo Anje Štefan – Jabolko .

Pravljica Jabolko (Anja Štefan)

Nekega dne se je ježek zibal skozi grmovje, obračal je svoj radoveden smrček in mrmral: »Kaj bom našel? Kaj bom našel? Bo mogoče – hruškica? Bo mogoče – gobica? Bo mogoče –  kupček sliv? Kdo bi vedel! Kdo bi vedel!« Tako je mrmral in se prizibal do samotne stare jablane. Stare jablane imajo ponavadi drobcena jabolka, trpka in črviva, ampak ta so bila lepa, debela, okrogla, rdeča …  »Ooo, in gotovo dobra,« se je zapodil ježek in si brž naložil največje in najlepše jabolko na hrbet. In sta se odzibala, ježek in jabolko, odzibala proti domu. »Čudno,« si je med potjo govoril ježek. »Čudno, čudno. Tako veliko jabolko, pa tako lahko …« Seveda ježek ni vedel, da je jabolko votlo in da v njem živi majhna siva miš.  Ko pa ga je doma vrgel na tla, se je jabolko razčesnilo in pred njim je sedela prelepa mišja gospodična.  »No!« se je namrdnil ježek, »pa ne, da sem namesto sladkega jabolka vso pot prenašal tole miš?!«Ampak miška, ta ga sploh ni poslušala. S tačicam je pokrila smrček in zastokala:»Moja hišica … moja lepa dobra hišica … ooo, jaz, sirotica uboga … brez doma sem ostala … le kaj bom zdaj …«Ježek je kar molčal, ampak to ne pomeni, da ni nič mislil. O ne, celo zelo pametno je mislil. Mislil je, da je res veliko huje, če si ob celo hišo kot pa ob eno samo jabolko. In tako je nazadnje stopil malo bliže in prijazno dejal: »Veš kaj, miška? Pa ostani pri meni, če ti je prav. Toplo je, prostora je dovolj, postlala si boš pa že sama.« Potem se je obrnil in se odzibal skozi grmovje. Jabolko, ki ga je našel tokrat, je bilo precej manjše. Ampak – če se majhno jabolko razreže na majhne koščke, ga je vseeno lahko dovolj. Celo za dva. In tako sta se ježek in miška usedla, in sta rezala in delila: »Enega meni, enega tebi, enega meni, enega tebi …«

 

Njena vsebina je povezana z motom » DOGOVOR JE POGOVOR«.

Po igralnicah smo pripravile različne lutke – ploske, mimične, lutke na predpasniku in lutke na blazinicah.  Med seboj smo si jih posojale. Otroci so pravljico podoživljali na različne načine. Naredili smo likovne izdelke, prepevali pesmi, izdelovali namizne igre. Pravljica nas je prevzela.

oddelek 8:

oddelek 10

oddelek 11:

 

oddelek 12: