• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Svetovni dan otroka, november 2021 (oddelek 7)

V ponedeljek, 22. 11. 2021 smo v vrtcu Radlje ob Dravi, v oddelku 7 v sodelovanju z Unicef Slovenija izvedli delavnico z naslovom Potovanje na drug planet. S tem smo obeležili svetovni dan otroka, ki ga praznujemo 20.11.

Delavnica je bila namenjena pogovoru in razmišljanju o otrokovih pravicah. Skupaj smo se odpravili na drug planet, ki smo ga poimenovali Kufa-Mufa. Igrali smo se z glasovi, poimenovanji in na koncu izbrali to ime.

Pogovor je tekel o tem, kaj vse bi vzeli in dali v kovček, če bi odšli na drug planet, kjer ni ničesar.

Pripravili sva vrečko z različnimi stvarmi, ki simbolizirajo določene pravice (plastenka vode – pravica do pitne vode, lesena hiška – pravica do doma, jabolko – pravica do hrane,…) in predmete, ki niso nujno potrebni.

Otroci so najprej s tipanjem poskušali ugotoviti, kaj je v vreči. Ko so imeli predmet pred seboj, smo iskali pomen le tega. Je nujno, da ga vzamemo s seboj? Zanimivo je bilo, da so najprej izbrali tv daljinec, kar v teh časih ni čudno. Odrasli in otroci smo odvisni od elektronskih medijev, nekaterim je to vsa zabava in razvedrilo. Po drugi strani pa predstavlja odvisnost, težave v komunikaciji, vzpostavljanju socialnih stikov.

V nadaljevanju so suvereno izbirali med predmeti in izbrali tiste, ki so resnično potrebni. Izdelali smo tudi plakat, kjer smo pod sličice napisali odgovore otrok. Na koncu smo se posladkali z bonboni.

Otroci so naju z razmišljanjem in odgovori presenetili. Omenili so na primer:

Pravica je, da delaš, kot je prav. (Vsi imamo pravice, zato moramo ravnati tako, da z zadovoljevanjem svojih pravic ne kratimo pravic drugih).