• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Priporočena literatura

“Knjiga je nekaj več kot besedna struktura. Je dialog, ki ga začne s svojim bralcem.
Ta dialog je neskončen, književnost je neizčrpna, in to zaradi zelo preprostega razloga –
ker je vsaka knjiga taka.
Knjiga ni stvar brez komunikacije: je razmerje, je opora neštetih razmerij.” –


Jorge L. Borges

Odraslim Slovenije
avtor: Kristjan Musek Lešnik in Marijan Musek

01-odraslim-slovenije
Želim si, da ko bom odrasel, in ko bom nekoč imel svoje otroke, da ne bom nikoli povsem pozabil, kako težko je biti včasih samo otrok. (Timi, 9 let)

Opis knjige:
Namen knjige ODRASLIM SLOVENIJE in dejavnosti, ki so spremljale njeno nastajanje, je spodbujati razmišljanje o tem, kaj vse znajo in zmorejo otroci in mladostniki povedati odraslim. S to dejavnostjo so želeli v vrtcih in šolah spodbuditi pogovor o tem, kako otroci in mladostniki vidijo svet odraslih, kaj pričakujejo in želijo od odraslih, in tudi česa nočejo. Da bi bilo razmišljanje čim bolj sproščeno in da bi imeli res priložnost spregovoriti o stvareh, o katerih največ razmišljajo in jih najbolj intenzivno doživljajo, so jih želeli z navodili čim manj omejevati in usmerjati.

Zakaj postajajo naši otroci tirani
avtor: Michael Winterhoff

02-tirani

Opis knjige:
Zaradi čustvene zlorabe naših otrok, ki se dogaja pod krinko tako imenovane partnerske vzgoje, se je pod vprašajem znašla možnost preživetja naše družbe.
Odraslim njihove lastne težave preprečujejo, da bi otrokom postavili meje in jim vcepili strukture, ki bi omogočile normalen razvoj njihove duševnosti. Odrasli z otroki nezavedno izravnavajo lastne potrebe, tako v vrtcu, šoli in doma, ter jih tako ovirajo, da bi se razvili v srečne člane družbe.
Avtor v svoji presenetljivi in hkrati zastrašujoči analizi razkriva čustveno zlorabo otrok in jo opremi z nazornimi primeri. Bodo podivjani malčki in otroci, ki terorizirajo vse v svoji bližini in ki sta jim spoštovanje staršev in učiteljev nepoznani, obvladovali svoje starše, bodo mladostniki sploh sposobni opravljati svoj poklic?
Pozabljamo namreč na nekaj pomembnega: otroci niso pomanjšani odrasli! Samo če bodo naši otroci spet obravnavani kot otroci, bodo v življenju lahko uspešni.

Naj naši otroci ne postanejo tirani
avtor: Michael Winterhoff

03-tirani

Opis knjige:
Nova knjiga Michaela Winterhoffa Naj naši otroci ne postanejo tirani dosledno nadaljuje uhojeno pot prve knjige Zakaj postajajo naši otroci tirani.
Tokrat z izbranimi primeri iz vsakdanjega življenja opozarja, kako sta se dojemanje otrok in sporazumevanje o njih in z njimi nevarno spremenila, kar so povzročile predvsem motnje v odnosih med današnjimi odraslimi in otroki. Analizira različne pristope k vzgoji oziroma vzgojne koncepte, ki ovirajo otrokovo duševno zorenje. Zaradi teh motenj v odnosih in sporazumevanju ni mogoča razprava, ki bi ponudila razvoj ustreznih pristopov k izhodom iz krize. Posledice bodo lahko katastrofalne za celotno našo družbo.
Avtor je prepričan, da še vedno ni prepozno, in nam svetuje, kako otrokom lahko vrnemo njihovo otroštvo in jim omogočimo svetlo prihodnost.

Vzgajanje bralca
avtor: Paul Kropp

04-vzgajanje-bralca

Opis knjige
S to knjigo boste starši lažje razumeli, kaj se dogaja v otroški glavi, ko sliši glasove, vidi besede in razbira njihove pomene. Knjiga odgovarja na vprašanje, zakaj hoče vaš otrok že stotič poslušati isto pravljico za lahko noč in v čem je skrivnost dobre slikanice. Spoznali boste, kako otroka popeljati v sanjski svet knjig in kako mu privzgojiti veselje do branja za vse življenje. Pomagali si boste lahko s seznamom priporočenih knjig glede na starost vašega otroka.

Naš malček: Naravna vzgoja in skrb za vašega otroka
avtor: Kim Davies
05-nas-malcek

Opis knjige:
• Kako vzgojiti srečnega in zdravega otroka – vse, kar morate vedeti o dobri vzgoji, naravnem zdravljenju, navajanju na stranišče, zgodnjem učenju, izogibanju kemičnim dodatkom in onesnaževanju, igračah in alternativnih oblikah zdravljenja.
• Vsi vidiki malčkove rasti in razvoja – telesni, čustveni in vedenjski – s konstruktivnimi, strokovnimi informacijami, kako se najbolje spopasti z vsako stopnjo razvoja in v njej uživati.
• Nasveti o tipičnih dogodkih pri malčkih, kot so zametki samostojnosti pri prehranjevanju in oblačenju, navajanje na kahlico, prihod novega bratca ali sestrice, prehod v vrtec in nadzorovanje jeze.
• Kombinacija najnovejših raziskav in inteligentnega, premišljenega besedila, ki nudi praktične nasvete o problemih, kot so izboljšani vzorci spanca, zagotavljanje spodbudne in cenovno ugodne zabave ter spodbujanje družabnih spretnosti.
• Več kot 240 posebej posnetih fotografij prikazuje spretnosti in tehnike na delu ter odseva užitek, vznemirjenje in izzive, s katerimi se srečujemo pri skrbi za malčke.

Miselni razvoj dojenčka in malčka
avtor: Jackie Silberg

06-misleni-razvoj

Opis knjige:
• knjiga prinaša tri ključna spoznanja na osnovi raziskav možganov, ki odločilno vplivajo na naš odnos do otroka v času do 3. leta starosti
• prinaša tudi zadnje raziskave, ki so dokazale, da prav izkušnje iz zgodnjega otroštva, pridobljene z igro, odločilno vplivajo na razvoj otrokovih umskih sposobnosti
• ker je igra temeljni kamen za poznejše učenje, pa še zabavna je in gradi trdno vez med starši in otroki
• prav tako nam priročnik svetuje, kako lahko skrbno izkoristimo čas otroška, saj prav otroški možgani vsrkajo ter organizirajo nove podatke veliko hitreje kot možgani odraslega
Možgani dojenčkov in malčkov delujejo dvakrat živahneje kot možgani študenta! Prav zato je izrednega pomena, da s poučnimi igrami spodbudite umske, telesne in govorne sposobnosti vašega otroka v ključnem obdobju njegove rasti, od rojstva do tretjega leta, in tako zasnujete temelje za njegovo učenje v prihodnje.
V knjigi boste našli več kot 100 iger, od skrivalnic, kratkih pesmic in prstnih iger do zabavnih iger med kopanjem, prav vse pa so vesele in preproste, tako da se jih lahko igrate kadarkoli in kjerkoli: doma, v parku, na avtobusu … in igra z otrokom postane dvojni užitek.

Ustvarjalen otrok
avtor: Dorothy Einon
07-ustvarjalni-otrok
Opis knjige:
Avtorica, strokovnjakinja za raziskave s področja otrokovega razvoja, vam svetuje, kako v otroku od drugega do šestega leta starosti prebuditi in razvijati naravno nadarjenost za glasbo, likovno in ročno umetnost, gibanje, gledališče, znanost, števila, govor, branje in ostale zanimive aktivnosti. Razvojne razpredelnice vam bodo v pomoč pri prepoznavanju in razvijanju naravne nadarjenosti vašega otroka glede na njegovo starost.

Znanost o vzgoji
avtor: Margot Sunderland
08-znanost-o-vzgoji
Opis knjige:
Knjiga je posebna zato, ker je plod avtoričinih temeljitih raziskav na področju nevroznanosti o komunikaciji med starši in otrokom. Na izredno poljuden način pojasnjuje znanstvena dognanja, pri tem pa ima ves čas pred očmi vsakodnevne tegobe, s katerimi se morajo spopadati starši in otroci. Njen uravnotežen pristop upošteva, kaj si starši zares želijo za svoje otroke – pomaga jim vzgojiti odgovorne, samozavestne posameznike, ki znajo uživati v zadovoljujočih odnosih zdaj in vse življenje.

Otrok in ločitev staršev: da bi odrasli lažje razumeli otroke
Avtor: Alenka Štadler
09-otrok-in-locitev

Opis knjige:
Ločitev staršev je za otroka boleč dogodek.
Da bi lažje pomagali otrokom in njihovim staršem, so svetovalni delavci iz različnih vrtcev, ki se povezujejo v regijskem aktivu, pripravili knjigo Otrok in ločitev staršev. Gradivo se osredotoča na otroka, na njegove potrebe in njegovo doživljanje ob ločitvi ter razkriva varovalne dejavnike, ki ga lahko v teh težkih časih obvarujejo neželenih posledic. Prepričani smo, da lahko družina sama pomembno zavaruje otroka pred obremenilnimi posledicami dogajanja, če se starši le dovolj jasno zavedajo svoje ključne vloge v življenju otroka.
Namenjamo jo vsem staršem, posebej seveda tistim, ki se soočajo z izgubo partnerskega odnosa z drugim staršem svojega otroka. Vsebina se sicer osredotoča na predšolsko obdobje, vendar smo prepričani, da bo koristila tudi staršem starejših otrok in tudi vsem drugim, ki se srečujejo z otroki in njihovimi starši poklicno ali kako drugače.

Prvič v vrtec, priročnik za starše
avtor: Bojan Varjačič – Rajko
10-prvic-v-vrtec

Opis knjige:
Za otroka so prvi dnevi v vrtcu velik izziv. Kako se bo odzval nanj, je odvisno od stopnje njego-vega razvoja, njegovega temperamenta in značaja ter tudi od značaja, izkušenj in ravnanj nas, odraslih.
Pričujoča knjižica vam bo pomagala razumeti, kako pomembno je. da vsaka družina najde zase in za svojega otroka pravilen način, ki bo ustrezal potrebam posameznega otroka. Pomembno je, da se starši zavedajo, da del odgovornosti za uspešno uvajanje nosijo tudi sami. Knjižica je prav gotovo uporabna za starše in strokovnjake. ki se z uvajanjem v vrtec kakor koli srečujemo. Želim, da bi vam bila v pomoč. da bi se uvajanja lotili pogumno in sproščeno. In naj vam bodo v spodbudo izkušnje iz prakse – večina otrok v našem vrteu danes zelo rada prihaja v vrtec.

Eksplozivni otrok
Dr.Ross W. Green
11-eksplozivni-otrok

Opis knjige:
To je knjiga za vse starše, še posebej pa za tiste, ki se ob otroku čutijo nemočne. Dr. Ross Gren je prsitaš ljubečega, toda racionalnega in na desjtvih umetmeljenega pristopa k obravnavanju tistih težav pri vzgoji otrok, za katere starši pogosto mislijo, da so nerešljive. Sebi pa pripisujejo krivdo za neprilagojeno otrokovo vedenje. Vsekakor zelo priporočjivo branje.
življenje s partnerjem in otroki

Družinske vrednote
Avtor: Jesper Juul
12-druzinske-vrednote
Opis knjige:
Živimo v času, ko se korenito in daljnosežno spreminjajo vloga družine v družbi in odnosti med družinskimi člani. Avtor knjige in družinski terapevt Jasper Juul v svoji praksi že štirideset let spremlja te spremembe, ki
so med drugim prinesle tudi precej negotovosti glede postavljanja temeljnih človeških vrednot.
Na katere vrednote se torej lahko opiramo pri vzgoji otrok in odnosih s partnerjem?
Avtor v knjigi poudarja, da našo družbo obvladujejo tržni zakoni, ki vplivajo tudi na razkroj vrednot, družine pa bi vendarle morale temeljiti na vrednotah, ki omogočajo razvoj osebno in družbeno odgovornih posameznikov. Izpostavil je pet temeljnih vrednot, ki so transkulturne in uporabne za klasično jedrno družino in novejše oblike družine, na primer enostarševske in sestavljene družine.

Otroško spanje – brez joka v sanje
Avtor: Elizabeth Pantley
13-otrosko_spanje

Opis knjige:
Knjiga se loteva problema nemirnega spanja otrok, ki staršem velikokrat povzroča skrbi. Doslej so strokovnjaki poznali samo dve rešitvi; nekateri so trdili, da je treba otroka pustiti jokati toliko časa, dokler med hlipanjem ne zaspi sam, drugi pa so zagovarjali “nočno mučeništvo” in trdili, da staršem ne preostane drugega, kot da se od mraka do zore zbujajo in tolažijo otroka. Elizabeth Pantley pa vam ponuja tretjo možnost: nežen program za izboljšanje spanja v desetih korakih.

Brez pravljice ni otroštva
Avtor: Zdenka Zalokar Divjak
14-brez-pravljice

Opis knjige:
Avtorica naslednjih nekaj knjig je priznana strokovnjakinja, ki smo jo imeli priložnost spoznati tudi pri nas, saj nam je v začetku februarja predstavila svoje videnje o otroku in mladostniku.
Ob pomoči pravljic se otroci spoznavajo, iščejo potrditve za svoja ravnanja, predvsem pa spoznavajo življenje, zato odrasli ne smemo opremljati pravljic s svojimi intelektualnimi razlagami. Vsak otrok je osebnost zase, zato so tudi sporočila za vsakega drugačna.
Ker poslušajo pravljico večkrat, se jim avtomatično odpirajo nova spoznanja in rešitve, ki pomembno vplivajo na njihovo zorenje.
Starši in vzgojitelji bi otrokom velikokrat radi olajšali pot k njihovi samostojnosti, vendar nam tako pravljice kot življenje kažejo, da jim s tem delamo samo škodo. Otroci si morajo sami izboriti svoje mesto v življenju, ker se bodo le tako doživljali kot svobodni in ustvarjalni posamezniki.

Vzgoja JE … NI znanost
Avtor: Zdenka Zalokar Divjak
15-vzgoja-je

Opis knjige:
Je torej vzgoja danes že pretežno stvar znanosti, kot se sprašuje avtorica? Ali ni? Predvsem je stvar življenja samega, stvar družinskega življenja in stvar odnosov ter stikov, ki jih je posameznik deležen od drugih in jih sam vzpostavlja z njimi. Znanost lahko spoznava zakonitosti življenja in utemeljena življenjska spoznanja so vselej dragocena. Toda življenjske razmere in osebnosti posameznikov so tako različne, da ne morejo zdržati nobenega tesnega modela in kalupa, ki ga v znanosti tako radi iščemo in ponujamo. V sodobni psihološki znanosti pa le vse bolj prodira spoznanje, da imata naše življenje in naša osebnostna rast tihi, pogosto nezavedni cilj. In ta cilj ni le življenje brez motenj, simptomov in drugih težav, kot so dolgo menili mnogi psihologi in psihoanalitiki. Ta cilj tudi ni predvsem neomejena svoboda in brezpogojno sprejemanje, kot so tudi menili mnogi. Obstaja še globlji cilj, ki ga lahko dosežemo kljub težavam in motnjam, cilj, ki ga ni treba posebej razlagati: občutje smiselnosti življenja. Ta cilj se napaja iz našega življenja, napaja pa se tudi iz človekove duhovne narave, ki nam omogoča, da presegamo materialne cilje in tudi materialne ovire. In vendar tega, tako dolgo znanega in tako preprostega cilja v današnjem času ni prav lahko doseči. Vse prehitro ga identificiramo s konkretnimi cilji in dobrinami, a takrat, ko jih dosežemo, se izkaže, da nam niso osmislile življenja. Občutje smiselnosti ni stvar enkratnih dosežkov, ampak stvar življenjske orientacije in življenjskega sloga, ki nam omogoča, da smo radoživi, ustvarjalni, svobodni in odgovorni hkrati. Gre za življenjski slog, ki mu naša doba morda ni najbolj naklonjena, pa kljub temu še vedno vodi do njega zelo široka pot. Kaj vse je pomembno na tej poti, o tem prepričljivo in doživeto govori knjiga dr. Zdenke Zalokar Divjak.

Vzgoja za smisel življenja
Avtor: Zdenka Zalokar Divjak

16-vzgoja-za-smisel

Opis knjige:
Avtorica, dr. Zdenka Zalokar Divjak, psihologinja in specialistka za logoterapijo, s pričujočo knjigo uspešno nadaljuje svoje publicistično delo, ki ga je začela z delom “Vzgoja je … ni znanost”.
Pred skoraj 100 leti je Sigmund Freud v odgovoru na ogorčene kritike odvrnil, da je pač že bil čas povedati ljudem, da so tudi nagonska bitja. A se zdi, da je bil kar neupravičeno v skrbeh. Prej, tedaj in še zlasti pozneje so ljudje enako, če ne bolj, pozabljali, da so duhovna bitja. To se je žal pokazalo na vseh življenjskih področjih.
Pomembna napaka razvoja vzgojnih “doktrin” v našem stoletju je bila, da so prav tako pozabljale in zanemarjale človekovo duhovno naravo. A kaj naj vzgoja bo, če naj zasluži to ime, če ne vzgoja duha, vzgoja, ki daje posamezniku možnost, da osebnostno raste, da se razvija v svobodno in odgovorno osebo, v osebo s samostojno izbranimi cilji, vrednotami in ideali.

Vzgajati z ljubeznijo
Avtor: Zdenka Zalokar Divjak
17-vzgoja-z-ljubeznijo
Opis knjige:
Na prvi pogled se zdi, da je vzgoja področje, ki nam je tako domače, da o njem res že vse vemo, potem pa se malo zamislimo in takoj se nam porodi cel kup vprašanj, na katera pa sploh ni enostavno odgovoriti. Kdaj smo starši sploh lahko prepričani, da ravnamo dobro za otroka? Ali je današnji čas res tako drugačen od tistega še pred nekaj desetletji? Ali so otroci sploh še sposobni in pripravljeni slediti etičnim normam, vrednotam, avtoriteti?
Kaj so glavne naloge vzgoje? Kako privzgojiti vrednote? Zakaj je v družini največ varnosti? Kako način življenja vpliva na  zdrav odnos do hrane? Kaj pomeni gibanje za zdravje? Zakaj je domišljija pogoj
za ustvarjalnost otrok? Zakaj ima igranje tako velik pomen za otroka? Kakšen vpliv imajo vrstniki na razvoj otroka? V čem je skrivnost komuniciranja z otrokom?
Vse odgovore na ta vprašanja boste našli v tej knjigi.

Jaz in ti : medosebni odnosi v sodobnem času
Avtor:Zdenka Zalokar
18-jaz-in-ti

Opis knjige::
Človekova ustvarjalnost zajema prav vsa življenjska področja in verjetno se premalo zavedamo, da mednje spadajo tudi medosebni odnosi. Mogoče je to zato, ker jih še nismo uvrstili med velika življenjska odkritja, toda sodobni čas nas vedno bolj opozarja, da jih ne bi smeli več zanemarjati. Grozljivi so podatki o razvezah, nesrečnih otrocih, brezposelnosti in osebnih tragedijah, katerih število vsak dan narašča, mi pa jih samo zabeležimo in smo zadovoljni, da nesreča ni doletela nas.
Kje so rešitve? Kdo nam lahko pomaga? Je življenje v slogi sploh še mogoče?
Vprašanja, na katera avtorica išče odgovore in na katera bo moral najti odgovore tudi vsak sam.

Otroci so podoba svojih staršev
Avtor: Dorothy Nolte
19-otroci_so_podoba_svojih

Opis knjige:
Knjiga ima jasno in preprosto sporocilo: otroci se nenehno ucijo od svojih staršev. Upoštevajo vas. Mogoce ne tega, kar jim ukazujete, gotovo pa vaše pocetje. Vi ste njihov prvi in najucinkovitejši zgled.
Kako sami izražate in obvladujete svoja custva, postane vašim otrokom vzor, ki si ga bodo zapomnili za vse življenje.
Verjamem, da je vsak otrok edinstven in v sebi nosi vir ustvarjalnosti in modrosti, ki je lasten samo njemu. Posebna pravica staršev pa je, da spremljajo razvoj notranjega jaza svojih otrok in da mu omogocijo, da zažari v sve

Kako krotiti malčke
Sue Cowley
20-kako-krotiti-malcke
Opis knjige:
Kako postati in biti starš je zanimiva in zabavna izkušnja. Oziroma naj bi bila, kot piše Sue Cowley v uvodu knjige. Zagotovo pa je starševstvo začetek novega in dogodivščin polnega obdobja. Biti starš pomeni opazovati svojega otroka vsak dan, ga spremljati pri njegovem sprva negotovem korakanju v svet, se z njim učiti in veseliti pri odkrivanju okolja. Po drugi strani pa je starševstvo tudi svojevrsten izziv predvsem takrat, ko je soočanje s težavnim vedenjem otrok neizogibno.
Pred starši in bralci, ki so z vzgojo malčka/mulčka povezani, je praktičen in razumljiv priročnik. Prinaša preproste nasvete, ki bodo pomagali reševati najrazličnejša vzgojna vprašanja in usmerjati otrokovo vedenje. V knjigi je poleg praktičnih nasvetov in strategij tudi vrsta vaj, ki bodo pomagali uresničiti predstavljene ideje. Priročnik je namenjen staršem otrok od 1. do 10. leta.

Skrivnost srečnega otroštva
Avtor: Steve Biddulph
21-skrivnost-srecnega-otrostva

Opis knjige:
Svetovna uspešnica, polna humorja, topline in uporabnih nasvetov. Steve Biddulph, ki je družinski psiholog že več kot dvajset let, vam razkriva, kaj se v resnici dogaja v otroških glavah in kaj lahko glede tega storimo. Skrivnost srečnega otroštva vam bo pomagala razumeti otroke od rojstva do najstniških let in vam pokazala, kako smo kot starši lahko pri vzgoji trdnejši, bolj ljubeči pa tudi bolj sproščeni.

Družina,kakršno ste si vedno želeli
Avtor: Gary Chapman
22-druzina-kakrsne-ste

Opis knjige:
Kako ustvariti ljubečo družino? Kako v današnjih časih ohraniti trdno družino? Strokovnjak za zakon in družino Dr.Gary Chapman odgovore na tovrstna vprašanja v knjigi Družina,kakršno ste si vedno želeli.Podrobno razčleni pet ključnih značilnosti, ki pripomorejo k razvijanju zdravega,vzpodbudnega družinskega okolja. V tej prenovljeni in izpopolnjeni izdaji boste našli prvovrstne nasvete,uporabne napotke in vpogled v dinamiko družine, ponazorjeno z zgodbami iz Chapmanove družine in njegove bogate 30-letne svetovalne prakse.

Otroci in vrt
avtor: Matevž Likar
23-otroci-in-vrt

Opis knjige:
Knjiga Otroci in vrt je polna ustvarjalnih idej, ki bodo otrokom pomagale pri spoznavanju narave okrog sebe. Z njimi lahko vzgojite gredo polno sonca, bučo velikanko, polepšate lončke, spoznavate živali na vrtu in skupaj z otroki uživate v številnih drugih projektih, ki bodo popestrili vsakdan in ustvarili nepozabne trenutke njihove mladosti.

Vse, kar moram vedeti, sem se naučil v vrtcu
avtor: Robert Fulghum

24-vse-kar-moram-vedeti

Opis knjige:
Vse deli z drugimi.
Igraj pošteno.
Ne prizadeni ljudi.
Vedno daj vsako reč tja, kjer si jo našel.
Pospravi za seboj.
Ne vzemi, kar ni tvoje.
Opraviči se, kadar koga prizadeneš.
Pred jedjo si umij roke.
Potegni vodo.
Topli keksi in mrzlo mleko ti koristijo.
Živi uravnoteženo življenje-vsak dan se malo uči, malo misli, malo riši, malo slikaj, malo poj, malo pleši, malo se igraj in malo delaj.
Vsako popoldne malce zadremaj.
Kadar greš v svet, pazi na promet, primi sekoga za roko in držita se skupaj.
pozoren bodi na čudežne dogodke. Spomni se semen v lončku: korenine poženejo navzdol, rastlina pa navzgor in nihče pravzaprav ne ve, kako in zakaj, vendar smo vsi takšni.
Zlate ribice, hrčki, bele miške in celo seme v lončku-vse umre. Mi tudi.
In potem ne pozabite na pravljice o Janku in Metki in prve besede, ki ste se jo naučili-najvažnejše izmed vseh besed-POGLEJ.

Odgovarjanje
avtor: Audrey Ricker, Carolyn Crowder
25-odgovarjanje

Opis knjige:
Otroci odgovarjajo, ker želijo biti pomembni, pritegniti pozornost in pridobiti moč, tudi nad starši. Kako se odzvati? Knjiga staršem, učiteljem in vzgojiteljem ponuja štiri korake, kako obvladovati odgovarjanje, saj način, kako se odzovemo, odloča o tem, ali bo otrok s svojim vedenjem nadaljeval ali prenehal; pa tudi o tem, ali bo dozorel v zrelo in odgovorno osebo, ki bo znala nadzorovati sebe in vzpostaviti spoštljive in lepe odnose z drugimi ljudmi.

Z otrokom lahko sodelujete
avtor: Elisabeth Pantley
26-z-otrokom-lahko-sodelujete

Opis knjige:
Bi radi izvedeli, kako pripraviti otroka – tako najmlajšega kot najstnika – do tega, da bo z veseljem sodeloval z vami? Ste naveličani vsakodnevnih bitk, vpitja, sitnarjenja in moledovanja? Si želite narediti red z znanjem in avtoriteto? Bi se hkrati radi naučili, kako povečati otrokovo samospoštovanje, pri čemer se boste v svoji koži bolje počutili tudi vi sami in ob tem morda celo izboljšali svoj zakon?

V knjigi je veliko konkretnih predlogov za konkretne družine – veliko praktičnega, domiselnega, s katerim lahko izboljšate družinsko življenje. Če boste sledili načinu vzgoje, pisanem v knjigi, boste lahko vzgojili zadovoljne in samozavestne otroke, ki bodo vedeli, kaj je samodisciplina – in ob tem uživali! V knjigi lahko preberete: kakšen je vaš slog vzgajanja, napotke za uspešno vzgojo, kako obvladati jezo, kako boste bolje skrbeli za druge, če boste ob tem poskrbeli tudi zase, odgovore na konkretna vprašanja o vzgoji.

Otrok in samozavest
avtor: dr. Tony Humphreys
27-otrok-in-samozavest

Opis knjige:
Kako doseči in utrditi samospoštovanje že v mladih letih? Avtor trdi, da na poznejši otrokov uspeh v šoli zelo močno vpliva to, kako otrok zaznava in sprejema samega sebe. Si je všeč, je zadovoljen s tem, kako se nanj odzivajo drugi ljudje? Starši so tisti, ki naj bi otroku pomagali reševati njegove notranje konflikte in ga spodbujali k čim večjemu samospoštovanju. Po njih se namreč otroci zgledujejo! Zato avtor predstavlja ključna spoznanja, ki pomagajo staršem ugotoviti, ali ima njihov otrok težave in ali je v stiski, ter praktične nasvete, ki pomagajo reševati težave. Z njimi naj bi ustvarili okolje, ki bi njih same pa tudi njihove otroke spodbudilo in spodbujalo k vedno večjemu samospoštovanju.

Kako se pogovarjamo z otroki in kako jih poslušamo
avtor: Adele Faber in Elaine Mazlish

28-kako-se-pogovarjamo-z-otroki

Opis knjige:
Prekiniti želimo krog napačnega komuniciranja, ki smo ga podedovali iz generacije v generacijo, in zapustiti našom otrokom drugačno dediščino – način komuniciranja, ki ga bodo lahko vse življenje uporabljali s partnerji, sodelavci, starši in nekega dne s svojimi lastnimi otroki.

Pravljice zdravijo
Avtor: Angeline Bauer

29-pravljice-zdravilo

Opis knjige:
Knjiga nemške psihoterapevtke Angeline Bauer z ilustracijami Susanne Grigoletto govori o tem, kako pravljice otrokom krepijo samozavest in jim pomagajo premagovati skrbi in strahove.
Poglobljeno pojasnjuje psihološko ozadje pravljic, ilustracije polne ljubezni pa so prava paša za oči in domišljijo. Slikovit jezik, ki ga najdemo le v pravljicah, je dobrodošla pomoč pri vzgoji. Ljubeče, sočutno in brez žuganja s prstom …
Z notranjimi podobami laže ozavestimo težave in konflikte s katerimi se otrok srečuje v svojem razvoju, kar je prvi korak k njihovemu premagovanju.
Nekaj tem s katerimi se ukvarja pričujoča knjiga:
Ne bojte se duhov, O sovraštvu iz ljubezni, življenje in smrt, Darilo iz srca, Ti si moj prijatelj, Obljuba je obljuba, Jej, da boš močan, Sorojenci-ljubezen in sovraštvo, Potrpljenje in notranja moč.

Otroci so tega vredni
Avtor: Barbara Coloroso

30-mala_otroci_so_tega_vredni_barbara_coloroso

Opis knjige:
Avtorica je prepričana, da je starševstvo najlepši, a tudi najzahtevnejši “poklic”. Če želimo, da se bodo otroci razvili v zdrave, odgovorne in samostojne odrasle, jim moramo privzgojiti predvsem notranjo disciplino.
Le tako bodo vedeli, kaj je prav in kaj narobe, do drugih in do sebe pa bodo spoštljivi. Knjiga je polna zelo praktičnih nasvetov, kako otroku privzgojiti notranjo disciplino.Avtorica prisega le na tisto, kar se obnese v praksi. Poleg zabavnih anekdot vsebuje veliko namigov, od tega, kako se spopasti z otrokovimi izbruhi jeze, do tega, kako spodbuditi izražanje njegove enkratne osebnosti na kar najbolj ustvarjalen način.

Otroci so iz nebes

avtor: Johan Gray

31-otroci-so-iz-nebes

Opis knjige:

Knjiga je nadaljevanje izjemne mednarodne uspešnice Moški so drugačni, ženske tudi. Če so moški z Marsa in ženske z Venere, potem so otroci iz nebes, zatrjuje avtor. Predstavi nam izviren in učinkovit način vzgoje otrok od rojstva do najstniških let, ki ga imenuje pozitivno starševstvo. Knjiga predstavlja veščine pozitivnega starševstva in svetuje, kako jih udejanjiti v praksi. Temelji na prepričanju, da otrok ni treba spodbujati s strahom pred kaznijo, temveč jih z lahkoto vzpodbudimo z nagrado in podpiranjem naravne, zdrave želje, da bi ustregli svojim staršem. Tako boste vašemu otroku pomagali, da bo razvil vse potrebne spretnosti in lasnosti, ki jih potrebuje za uspešno in srečno življenje.Bistvo pozitivnega starševstva je pet sporočil, ki jih je treba otrokom kar naprej ponavljati:· prav je, da si drugačen;· prav je, da delaš napake;· prav je, da izražaš negativna čustva;· prav je, da rečeš ne,· a ne pozabi, da imata mama in oče glavno besedo.

Skip to content