• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

PTICA V DUŠI (oddelek 1- december 2020)

PTICA V DUŠI

 

Kot vemo, je zelo pomembno duševno zdravje in na tak ali drugačen način skrbimo tudi v vrtcu, predvsem v času epidemije, ko so otroci združeni iz različnih skupin in jih morda vsak teden pričaka druga vzgojiteljica.

Tako smo podrobneje spoznali nežno, poetično pripoved Ptica v duši, ki je bila napisana za otroke, a je pozneje kot svetovna uspešnica začarala bralce vseh starosti.

Govori o vezeh med nami in našo dušo, kjer živi posebna ptica. Ta ptica odpira in zapira predale duše, v katerih so spravljena naša občutja: predale ljubosumja, sreče, ljubezni, žalosti, slabega počutja … Edino ona ima ključe teh predalov in jih odpira, kadar jo prosimo.
Kaj storiti, da bi slišali klic te ptice in zvedeli več o tem, kdo smo? 

VSAK OTROK SI JE NA SPLETNI STRANI NAŠEL PTICO, KI PREBIVA V NJEGOVI DUŠI IN SI USTVARIL SVOJO KNJIŽICO.

Otroci so na prvo stran narisali svojo ptico in si napisali svoje ime. Na spletu smo si ogledali ptice, jih opazovali, se o njih pogovarjali in zanimivo, kako so si našli svojo ptico. Kar naenkrat so odreagirali, pokazali s prstom nanjo in rekli:” Ta je moja.” Slike ptic smo kopirali v word in jih poslali v tajništvo, da so jih natisnili. Otroci so jih nato izrezali in zalepili v knjižico. Zraven smo zalepili še naslovnico te knjige in kratek opis.

Tako zjutraj po jutranjih gibalnih minutkah prišepnemo ptici, da nam odpre predalček radosti in dobre volje.

 

 

Petra Grubelnik