• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Prvi daljši pohod po gozdnem robu do Dvorca     

V četrtek, 10. 9. 2020, smo se  po malici  usedli v krog, si zabeležili, kdo je v vrtcu in koga ni ter se pogovorili o našem skupnem daljšem pohodu. Otroci so vedeli in znali povedati, kako se vedemo na cesti in na kaj moramo biti pozorni na cesti.

Pot nas je vodila mimo kulturnega doma Radlje, po hribu navzgor. Na vrhu hriba smo se ustavili in si skupaj ogledali vse, kar smo videli iz hriba navzdol. Otroci so povedali: ” Vidim mojo hišo, veliko hiš, vidim naš vrtec, šolo, telovadnico, gasilki dom, polje, traktor, itd. Podali smo se naprej in premagali še en strmejši hrib ter prišli do gozdne jase. Tam smo se za trenutek ustavili in se pogovorili o pravilih v gozdu. Povedali so, da so v gozdu živali in da morajo biti tiho, da jih ne preplašijo. Hodili smo po godnem robu in opazovali naravo ter iskali najrazličnejše živali. Otroci so upoštevali pravila v gozdu. Hodili so počasi, z zanimanjem in v velikem pričakovanju. V gozdu so našli polžjo hišico, v kateri ni bilo več polža. Oglasil se je deček in rekel: ” Polžu je bila premala hiška, zato si je odšel iskati drugo, večjo hiško”. Oglasila se je deklica in rekla: ” Polži, ko nimajo več sline zapustijo hiško in umrejo”. Veliko zanimiv odgovorov smo slišali, a le kakšen je pravi. Otroci so povedali, da si to lahko preberemo v veliki knjigi o živalih, ki jo imamo v vrtcu. Med potjo so otroci našli tudi polža slinarja, ki pa ni imel hiške. Skupaj smo ugotovili, da je na svetu veliko različnih polžev, takšnih, ki imajo hiško in takšni, ki je nimajo. V gozdu niso bili samo polži. Srečali smo pajke, kuščarje, metulje, slišali ptičjo petje, itd.

Iz gozdnega roba smo po daljšem času prišli do našega željenega cilja. Ustavili smo se pri Dvorcu, popili vodo iz nahrbtnika in se podali nazaj proti vrtcu. Ob odhodu domov so otroci hiteli razlagati staršem, kaj vse so videli v gozdu in kako so se imeli na našem prvem izletu.

Sabina in Alenka