• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Projekt Sovica v vrtcu v sodelovanju s knjižnico Radlje ob Dravi (oddelek 6 – marec 2021)

Pravljica je ena izmed pripovednih zvrsti ljudskega slovstva, ki je s svojimi zapleti in razpleti sad domišljije, skozi katere odseva tudi življenje in mišljenje davne preteklosti. V pravljicah nastopajo škratje, velikani, čarovnice, vile itd.. Gre za pripoved, ki ustvarja svoj lastni pravljični svet, katerega vzpostavlja pravljični subjekt. Pravljice se ločijo od legend, verskih mitov in ljudskih pripovedk, ki ne prikazujejo pravljičnih bitij.

Pravljice so odlična snov za učenje empatije, se pravi zmožnosti vživljanja v položaj nekoga drugega, pa tudi zmožnosti prenašanja tujih izkušenj v lastno življenje.

Veseli smo, ker že drugo šolsko leto sodelujemo v projektu Sovica v vrtcu, v sodelovanju s knjižnico Radlje. Otroci in njihovi starši ob začetku šolskega leta dobijo domov zloženke, na katerih so zapisane priporočljive knjige za to starost otrok. Otroci seveda lahko prinesejo od doma tudi kakšno drugo knjigo in jo pripovedujejo prijateljem v vrtcu.

V mesecu septembru smo uspešno začeli s pripovedovanjem pravljic, vse dokler nismo zaprli vrtcev zaradi epidemije. V mesecu februarju so v vrtcu knjige, pravljice, slikanice ponovno zaživele. Veseli smo, ker otroci zelo radi prinašajo knjige v vrtec. Otroci knjig v vrtec ne samo prinesejo, ampak jih tudi uspešno predstavijo. Ponosni so na sebe, ko se lahko usedejo na modri stol, vzamejo lutko sovico in pričnejo pripovedovati prijateljem. To se vidi na njihov nasmejanih obrazih.

S pripovedovanjem se otroci učijo strpnosti, poslušnosti, sodelovanja ter si hkrati širijo svoj besedni zaklad.

Vsi vemo, da pripovedovanje pravljic krepi naše duševno telo. Duševno zdravje pa je stanje dobrega počutja, v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost.

 

Sabina in Alenka