• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Projekt hrana po celinah (oddelek 1)

V sklopu projekta hrana po celinah smo v igralnici 1 spoznali različno hrano, ki izvira oziroma je značilna za določeno celino.

Kar sami smo si pripravili kuhan krompir, ingverjev napitek, sok iz rdeče pese, sadna nabodala in spekli pice Margarite. Poznate zgodbo o pici Margariti? Če je še ne, si jo lahko preberete kar tukaj.

 

Pici podobno hrano ljudje pripravljajo že od neolitske dobe naprej, o osnovni različici pice, pici Margariti, pa kroži prav posebna legenda.

Leta 1889 sta se kraljica Margarita Savojska in njen mož kralj Umbero I odpravila na kraljevi pohod po Italiji. Kraljica je radovedno opazovala domačine pri uživanju tankih rezin kruha s pisanimi nadevi in svojemu osebju naročila naj ji prinesejo za pokušino enega teh “pica kruhkov”. Izjemno so se ji priljubili in ob vsaki priložnosti si je v množici domačinov privoščila kakšnega. To je vzbudilo nekaj nasprotovanj, saj se za kraljico vendarle ni spodobilo, da je obedovala skupaj z navadnimi ljudmi, tako rekoč hrano za reveže. Kraljica Margarita pa se ni dala motiti.

Kraljičina ljubezen do pice je bila zapečatena, ko je znani picopek Raffaelo Esposito ustvaril nadev v čast kraljici. Pico je prekril s paradižniki, baziliko in mocarela sirom – vse v barvah italijanske zastave. Nepresenetljivo jo je poimenoval pica Margarita in jo ponesel v svet. Pica je nedvomno prepoznavni simbol Italije, ki jo danes uživamo povsod po svetu (vir: internetni članek).

 

 

 

Zapisala Karmen Šiler