• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Muca Copatarica

Otrokom želiva približati pravljice starejšega izvora in jih povezati z naravo. Kot prvo zgodbico sva izbrali Muco Copatarico (E. Peroci)

.

Otroci zgodbico v večini poznajo, zato sva se odločili, da nama bodo pri branju pomagali. Slikanico sva projicirali na veliko platno in tako otroke spodbudili, da opisujejo ilustracije in s tem skupaj ustvarjamo zgodbo. Takšen način je otrokom je otrokom všeč, saj so zelo aktivni pri dejavnosti in si jo tudi bolje zapomnijo.

Pripravili smo si tudi dve različni lutkovni predstavi. Pri prvi so pomagali pri nabiranju materiala, saj sva jim igrico nato zaigrali v gozdu. Tako so borovi storži postali otroci, velik smrekov storž muca copatarica, veje so bile hiške … Pri drugi predstavi so prav tako aktivno sodelovali otroci, saj so narisali lutke. Zelo radi so bili soustvarjalci in tudi bolj pazili na izdelane lutke. Da pa je bilo vse še bolj zanimivo, smo si uredili lutkovni kovček, ki je otrokom vedno na voljo za igro.

Iz vsebine pravljice so spoznali , da so bili otroci v pravljici bosi, ko so iskali Muco copatarico. Zato sva jim ustvarili čutno pot. Otroci so hodili po travi, kamnih, ob potoku (stekleni kamenčki), po suhi travi (krtača) in na koncu prišli do preproge pri Muci Copatarici (cofki). Povedali so, da jim je na nekaterih mestih bilo bolj prijetno kot na drugih, saj jih je ponekod zbadalo v stopala.

Ker pa je glavni lik v zgodbici popravljal in izdeloval copatke, smo se tudi mi pogovorili o tem, kako nastanejo čevlji oz. copati, kakšen material vse uporabijo za izdelavo. Na koncu so se sami urili v ročnih spretnostih in si sešili copatke. Največje zadovoljstvo je bilo ob tem, kako ponosni so bili na svoje prve izdelane copate