• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Gozdni vrtec

Mreža gozdni vrtcev in šol – gozdna pedagogika

Prvič smo se mreži priključili v šolskem letu 2020/2021, in sicer le z oddelkom 12. V šolskem letu 2021/2022 so se mreži priključili še ostali oddelki vrtca.

Kaj je gozdni vrtec, kaj je gozdna šola?

V gozdni šoli ali vrtcu otroci skupaj z vzgojitelji in učitelji redno obiskujejo bližnji gozd in naravna okolja. Naše priporočilo je, da gozd obiščejo vsaj enkrat mesečno (v šolah) in tedensko (v vrtcih), pri čemer se upošteva zmožnosti otrok in njihove individualne lastnosti. Pedagoški delavci uporabljajo in razvijajo različne metode dela, s pomočjo katerih gradijo znanje predvsem na idejah otrok in njihovih doživetjih.

Gozdni vrtci in gozdne šole se ne nanašajo samo na prostor, kjer potekajo dejavnosti. Biti »gozdni«, pomeni odstop od današnje standardizirane vzgoje in poučevanja otrok ter upoštevanje naravnih značilnosti in potreb odraščanja otrok: gibanje, iskanje izzivov, ki so potrebni za razvoj nevrološkega sistema, svoboda, prosta igra, gradnja socialnih odnosov … »Gozdni« vzgojitelji in učitelji iščejo pot nazaj k naravi, k večji svobodi gibanja in razmišljanja, ki smo ga včasih že poznali, a ga je izrinil sodoben način življenja. Z odprtim umom in z nekaj iznajdljivosti bodo zlahka dosegli izobraževalne cilje, ki sledijo kurikulu za vrtce in šole.

(https://www.gozdna-pedagogika.si/mreza-gozdnih-vrtcev-in-sol/)

Skip to content