• 02 88 79 579
  • vrtec@osradlje.si

Deževna razigranost (oddelek 11)

Z otroki izkoristimo vsako vreme za gibanje na prostem. V mesecu maju je bilo veliko deževnih dni, kar nas ni oviralo. Otroci so spoznali in doživeli marsikaj. Med raziskovanjem narave v dežju so opazovali kapljice, kako padajo in ustvarjajo majhne luže, ter uživali v skakanju po njih. Dotikali so se mokrih listov in trave, poslušali zvok dežnih kapelj in občutili svežino dežja na svoji koži.

Gibanje na dežju je z vidika senzoričnega razvoja zelo pomembno. Otroci preko različnih čutov sprejemajo dražljaje iz okolice, kar pripomore k boljšemu zaznavanju in razumevanju sveta okoli sebe. Dež predstavlja drugačno teksturo, temperaturo in zvoke, kar bogati senzorično izkušnjo. Dotik mokrih površin in gibanje po spolzkih tleh krepi njihovo ravnotežje, koordinacijo in motorične spretnosti. Poleg tega jim deževne aktivnosti omogočajo raziskovanje in igro v različnih vremenskih pogojih, kar spodbuja njihovo prilagodljivost in ustvarjalnost.

Otroci pri petih letih so v občutljivem obdobju razvoja, kjer so izkušnje iz okolja ključne za njihov celostni razvoj. S tem, ko jim omogočimo gibanje na dežju, jim dajemo priložnost za raziskovanje, učenje in krepitev vseh čutov, kar je temelj za njihov nadaljnji razvoj in dobro počutje.

Skip to content